STV Live
Četvrtak, 07. prosinac 2023.
3°C
"Danas ljudi znaju cijenu svega, a vrijednost ničega" -O. Wilde

Osječko-baranjska

OVOGODIŠNJA TEMA - LEGENDE I MITOVI: Otvorena 49. Kiparska kolonija u Ernestinovu

Svečano je otvorena 49. Kiparska kolonija u Ernestinovu. Tema ovogodišnje kolonije su legende i mitovi, a završna izložba kipara i slikara iz cijele Hrvatske i inozemstva moći se pogledati na kraju tjedna. Tradicionalni umjetnički program, nakon pandemijske stanke ponovo prate glazbeni nastupi popularnih domaćih izvođača.

Otvorena 49. Kiparska kolonija u Ernestinovu
Otvorena 49. Kiparska kolonija u Ernestinovu

 

Koncertom poznate  klape Cambi u parku skulptura nadomak galerije Petra Smajića i službeno je započeo tjedan kiparske kolonije u Ernestinovu.

- Vjerujem da ćemo nastaviti raditi naivu i da bude prepoznatljiva ovaj naš kiparski stil naivstvo. Tu nema percepcija, nije toliko teško, ovo dijete što radi sa mnom dolazi redovno i zanima ih i sve pitaju. Jer mi smo stariji i završiti ćemo naš rad i moramo stvoriti druge ljude, kaže Mato Tijardovićsuosnivač Kiparske kolonije u Ernestinovu.

 

Na ovogodišnjoj kiparskoj koloniji  okupilo se 25 umjetnika, 14 kipara i 11 slikara naive iz Hrvatske, Mađarske i Srbije.

- Veliki broj umjetnika iz cijele Hrvatske, a isto tako i iz inozemstva svojim je stvaralaštvom i svojim radovima pridonjelo kako postanku tako i opstanku ove naše kiparske kolonije na čemu im je cijela naša zajednica iznimno zahvalna, kaže načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić.

Do kraja tjedna umjetnici rade u ernestinovačkom parku gdje su već izložene brojne skulpture s prijašnjih  kolonija. Sutra su na rasporedu nastupi KUD-ova i folkornih skupina, u  srijedu je dječji dan, a predvečer kino na otvorenom, u četvrtak nastupa Maja Šuput, u petak Tamburaški sastav Salaš.

 

U subotu za sam kraj je i izložba oldtimer vozila, natjecanje u kuhanju čobanca i nastup Silver banda.