STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
15°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

ELEKTROTEHNIČKA I PROMETNA ŠKOLA OSIJEK: Otvorena ''Mala slobodna knjižnica ELPROS''

Osijek je s današnjim danom dobio još jednu malu slobodnu knjižnicu u kojoj svi zainteresirani mogu posuditi ili ostaviti knjigu drugima na radost, a sve to bez iskaznice. Nova knjižnica može se lako prepoznati jer se radi o kućištu starog televizora, opremljenog senzorima i svjetlom ispred Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Riječ je o projektu učenika te škole koji na ovaj način žele promicati čitanje i knjige učiniti dostupnim svima.

Otvorena ''Mala slobodna knjižnica ELPROS''
ELPROS slobodna knjižnica

Mala slobodna knjižnica je kućica u četvrti, naselju ili kao u ovome slučaju ispred škole, u kojoj se nalaze knjige za slobodnu posudbu. Posuđuju se i vraćaju na odgovornost onoga tko ih uzima. Takvih knjižnica u Hrvatskoj pa i Osijeku ima već mnogo, no, učenici Elektrotehničke škole Osijek napravili su ju na sebi svojstven način. 

"Cilj projekta je bio da se knjižnica izradi od nekakvog starijeg, nepotrebnog materijala kao što je ovo kućište televizora, a isto tako da upotrijebimo nekakve komponente kao što je ova solarna ploča ili neki mikroupravljač, koji su iz nekih starijih projekata, više se ne koriste pa tako da umjesto da ih bacimo ili da stoje u ormaru mi smo ih odlučili ponovno iskoristiti", rekao je učenik 3. razreda Elektrotehničke i prometne škole Osijek Danijel Krišto.

Tako će mala, inovativna slobodna knjižnica ELPROS-a zasvijetliti i olakšati izbor čitatelja prilikom posudbe knjige.

"Ideja je potekla u školskoj knjižnici. Željeli smo napraviti malu slobodnu knjižnicu, kakve postoje već diljem Hrvatske i to je jedna brzorastuća zajednica u kojoj se knjige nude zajednici besplatno, mogu se uzeti kada se žele, vratiti ili čak ne i donijeti čak neku svoju. Knjižnica će se iznositi stalno kada smo mi u smjeni. Dakle, svaki dan tijekom radnog tjedna određen dio sati ona će biti ovdje", kaže Daliborka Pavošević, knjižničarka u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek.

Mala slobodna knjižnica ispred tzv. EMŠE popunjavat će se donacijama i otpisanim knjigama namijenjenim za sve uzraste, a bit će dostupna svim zainteresiranim sugrađanima u vrijeme smjene u kojoj škola bude radila taj tjedan.