STV Live
Petak, 02. prosinac 2022.
1°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

PROMICANJE AKTIVIZMA, SOLIDARNOSTI I ULAGANJA U RAZVOJ ZAJEDNICE: Otvorenjem izložbe „Filantropski vremeplov“ započeo sedmi Tjedan filantropije u Osijeku

Započeo je sedmi Tjedan filantropije u Osijeku kojim se promiče aktivizam, solidarnost i ulaganje u razvoj zajednice. Građane u sljedećih nekoliko dana očekuje niz zanimljivih aktivnosti na kojima će moći proširiti svoje znanje o filantropskoj prošlosti, ali i sadašnjosti.

Otvorenjem izložbe „Filantropski vremeplov“ započeo sedmi Tjedan filantropije u Osijeku
Otvorenjem izložbe „Filantropski vremeplov“ započeo sedmi Tjedan filantropije u Osijeku

Što je „čovjekoljublje“, zašto je važno i koja imena se uz njega vežu moći će se saznati na sedmom po redu Tjednu Filantropije koji organiziraju Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka.

Grad Osijek je jedan od gradova koji kontinuirano promovira filantropiju jer Osijek jest bogat filantropskom poviješću i uvijek se iznova trebamo podsjetiti te naše bogate povijesti, ali isto tako promovirati trenutnu filantropiju današnjice,mlade naše ljude i sve ono što nas čeka u budućnosti jer i današnji ljudi će ostaviti nešto za zalog svima nama građanima Osijeka, kaže upraviteljica Zaklade Slagalica Branka Kaselj.

Tjedan filantropije u Osijeku ja bih rekla je primjer dobre prakse na koji način zajednica zapravo treba funkcionirati, a to je međusobnom suradnjom i nekakvim aktivnostima za opće dobro. Cilj tjedna je da svim ovim aktivnostima pokažemo da uz možda minimalni trud možemo raditi nešto za razvoj zajednice, kaže Mirna Šmit iz Zaklade Slagalica.

Program je započeo otvorenjem izložbe „Filantropski vremeplov“ nakon čega su oni najmlađi imali priliku istražiti gdje se krije filantropsko blago. Gradom su prošetala i poznata lica kao što su Pajo Kolarić, Adela Deszaty, Lorenz Jager i drugi osječki „čovjekoljupci“ koje su utjelovili polaznici Dramskog studija Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

Ja sam kipar i svom rodnom gradu sam na poklon ostavio skulpturu Majka i dijete koja je zapravo tu u znak svim žrtvama holokausta. Zapravo želim više malo mladima približiti filantropiju i stare osječke filantrope i malo sebe predstaviti osječkoj mladeži, kaže kipar Oscar Nemon.

Tjedan filantropije održava se do 30. rujna, a ispunit će ga niz zanimljivih aktivnosti. Već sutra na rasporedu je panel rasprava o modernoj filantropiji koja će se održati u Staroj pekari u 18 sati, srijeda je rezervirana za šetnju gradom, a u četvrtak s početkom u 20 sati svi zainteresirani moći će provjeriti svoje opće znanje na filantropskom kvizu u Barcelona pubu.