STV Live
Četvrtak, 02. veljača 2023.
2°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

POTPISANI UGOVORI S DIJELOM KORISNIKA: Ove godine gotovo 4 milijuna kuna županijskih potpora za poljoprivredu i ruralni razvoj

Gotovo četiri milijuna kuna ove će se godine izdvojiti iz proračuna Osječko-baranjske županije za mjere iz programa potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Potiče se sve, od kupnje nove opreme do nastupa na sajmovima, a poseban naglasak stavljen je na ekološku proizvodnju i mlade poljoprivrednike. Danas su potpisani i ugovori s dijelom korisnika, a koji su ostvarili najveće iznose potpora u drugom po redu pozivu.

Ove godine gotovo 4 milijuna kuna županijskih potpora za poljoprivredu i ruralni razvoj
Ove godine gotovo 4 milijuna kuna županijskih potpora za poljoprivredu i ruralni razvoj

Zvonimir Kalić mladi je poljoprivrednik iz Đakova koji se uz to još i bavi ekološkom proizvodnjom, i to industrijske konoplje. I ove je godine aplicirao na program potpora u poljoprivredi Osječko-baranjske županije, na kojem je i prošao u čak tri mjere.

- Svjesni smo da je poljoprivreda izazovno područje, i naravno da su već novci potrošeni, tako da mi je jako drago da smo evo prvenstveno prepoznati od strane Osječko-baranjske županije gdje smo evo dobili skoro maksimalne iznose, za našu proizvodnju. Sudjelovali smo u tri potpore: u stvaranju kvalitete i robne marke, u sudjelovanju sajmova i prezentacija naših proizvoda i naravno u samoj preradi. Evo dobili smo preko 40 000 kuna, kaže vlasnik OPG-a Zvonimir Kalić.

A dio mjera Osječko-baranjske županije za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju bio je namijenjen i jedinicama lokalne samouprave za uređenje infrastrukture, primjerice otresnica ili za manifestacije koje potiču ruralni razvoj. Potporu je tako dobila i Općina Ernestinovo.

- Općina njeguje gotovo pa pola stoljeća dugu tradiciju izrade skulpture u maniri naive, sama kiparska kolonija traje sedam dana i u nju je uključen veliki broj kako umjetnika kipara i slikara, djece umjetnika, isto tako i sudionika kroz kulturno zabavni program, civilnih udruga, odnsono cijela zajednica i naravno da nam potpora kako županije, tako i Ministarstva kulture iznimno znači u organizaciji ove zahtjevne manifestacije, kaže načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić.

U programu je sudjelovao i osječki Prehrambeno tehnološki fakultet, a koji je dobio potporu za svoje istraživačke projekte u preradi poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, njihovoj promociji, te unaprijeđenje kvalitete.

Konkretno radimo na različitim projektima prerade voća i povrća, pa tako smo imali projekte vezane zaproizvodnju rakija i jakih alkoholnih pića, razvoja kozmetičkih proizvoda na bazi prirodnih sastojaka, proizdvodnja voćnih vina, razvoja krem proizvoda na bazi ekološkog lješnjaka, badema i slično i s tim povezano različite promotivne aktivnosti, kaže Jurislav Babić, dekan Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Ukupno je pripremljeno13 mjera potpora. Odnose se na sektor stočarstva, primarnu poljoprivredu, preradu poljoprivrednih proizvoda, praćenje kvalitete proizvoda, te različite manifestacije. Poseban naglasak stavljen je na poticanje ekološke proizvodnje, te na mlade poljoprivrednike.

- U svim mjerama potpora gdje imamo tu mogućnost povećali smo intenzitete potpore ukoliko je korisnik mladi, i ukoliko je u sustavu ekološke poljoprivrede jer su to neki važni elementi za razvoj poljoprivrede na području Osječko-baranjske županije, a to je da imamo smjenu što se kaže nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, snažno potičemo ove mlade poljoprivrednike koji počinju se bavit poljoprivrednom proizvodnjom, kaže pročelnica UO za poljoprivredu OBŽ Silva Wendling.

U prvom krugu dodjele potpora za ovu godinu, a koji je raspisan na proljeće 62 korisnika dobili su ukupno devetsto tisuća kuna. U drugom, za koji su danas potpisani ugovori bila su 103 korisnika koji su dobili potpore vrijedne milijun i tristo tisuća kuna. Do kraja godine bit će još jedan krug u kojem se očekuje kako će se podijeliti preostalih 1,8 milijuna kuna.

- Ova sredstva želim da mudro, kvalitetno i utroše, a svakako da oni potaknu dodatnu proizvodnju, da potaknu i njihovu gospodarsku aktivnost, da osguraju isto tako ukoliko je moguće i nova radna mjesta, a svakako važnost poljoprivrede na našem području, o tomes vi znamo i na neki način evo i kroz regionalni distrbucijski centar koji će uskoro započeti s puno snagom želimo im dati dodatnu potporu, kaže zamjenik župana osječko-baranjskog Josip Miletić.

A kako se danas moglo čuti između 2017. i 2021. podijeljeno je više od 17 milijuna kuna potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za više od 1300 korisnika.