STV Live
Nedjelja, 16. siječanj 2022.
0°C
"Nikada nećete moći pobjeći od svog srca. Zato je bolje slušati što ima za reći." -P. Coelho

Vukovarsko-srijemska

NEKAŽNJENI ZLOČINI I NEZADOVOLJENA PRAVDA: Penava: ''Grad Vukovar podiže optužnicu hrvatskom narodu!''

24. prosinca 2002. godine Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podnjelo je tužbu protiv vrha Jugoslavenske narodne armije odgovornog za razaranje grada i zvjerskih zločina nad Vukovarcima. Od podizanja optužnice prošlo je 19 godina. Nitko nije kažnjen. Gradonačelnik Ivan Penava uoči obljetnice pada Grada Heroja održao je tiskovnu konferenciju na temu nekažnjenih zločina i nezadovoljene pravde.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava tiskovnu konferenciju započeo je sljedećim riječima:

„Kao gradonačelnik građana grada Vukovara, svojih građana, a u ime 1292 poginulih Vukovaraca, u ime kojih nema tko govoriti jer su ubijeni, a za čiju smrt nitko nije odgovarao te stoga predstavljaju nečistu savjest hrvatskoj državi i hrvatskom narodu postavljam pitanje".

"Treba li se izdajom zvati? Pred vama su panoi na kojima je izložena optužnica DORH-a, kojom je optužen vrh JNA, a po kojoj se 19 godina ništa ne događa. I panoi na kojima Grad Vukovar na čelu sa mnom kao gradonačelnikom podiže optužnicu hrvatskom narodu jer u Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda", rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Optužnica iz 2002. godine podignuta je protiv vrha tadašnje Jugoslavenske narodne armije u Vukovaru: Veljka Kadijevića, Blagoje Adžića, Zvonka Jurjevića, Božidara Stevanovića, Živote Panića, Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina, Miroslava Radića, Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića.