STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Požeško-slavonska

REGIONALNI SKUP DOMOVINSKOG POKRETA U POŽEGI: Penava: Hrvatska je pred demografskim slomom, a vladajući su stavili ružičaste naočale

Dok se hrvatski narod suočava s katastrofalnim demografskim slomom, poskupljenjima i padom standarda, ali i uhljebništvom zbog kojeg mladi odlaze, državni vrh stavio je ružičaste naočale i pretvara se da je sve u redu. Upozorio je ovo predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava na regionalnom skupu stranke koji je u Požeško-slavonskoj županiji okupio predstavnike pet županijskih organizacija Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema.

Čelnici Domovinskog pokreta iz pet slavonskih županija u pitoresknoj Velikoj kako bi iskomunicirali ključne teme koje muče Hrvatsku. A njih su tri. U prvom redu to je, naravno demografski slom s kojim se Hrvatska, a pogotovo njen istočni dio suočava.

- Velik odlazak ljudi što se reflektira u katastrofalnim brojkama gubitka stotina tisuća stanovnika i činjenici da su nam dvije županije najgore u Europi po gubitku stanovnika, dakle od 406 regija, kaže predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Druga tema koja je dominirala kako razgovorom na regionalnom skupu Domovinskog pokreta, tako i diskursom u našoj zemlji općenito bila su sveprisutna poskupljenja i inflacija. Predsjednik Domovinskog pokreta upozorio je kako u Hrvatskoj nema dovoljno svijesti o problemu, a ni volje za promjenom.

- Gdje je više nego očit pad životnog standarda hrvatskih građana, s naglaskom naravno kad pričamo o Slavoniji i na aktualnost afričke svinjske kuge gdje i ovako niska samodostatnost od 48 posto dolazi u pitanje i doživjet ćemo nove padove u proizvodnji i vrlo očekivano da će ta brojka završiti negdje na 30 posto samodostatnosti, što je nažalost posljedica neulaganja u gospodarstvo više godina, a sada te brojke dostižu svoj vrhunac, kaže Penava.

Predsjednik stranke dodao je i kako su predstavnici županijskih i gradskih organizacija i na ovom skupu upozorili na problem nepotizma i uhljebništva koje vlada u našoj zemlji, a koji je bio i posljednja tema današnjeg okupljanja.

- Evo i sad smo mogli čuti nevjerojatan slučaj i jedna teza koja mi se jako svidjela evo od naših domaćina ovdje požeške organizacije, kako to da u Hrvatskoj za hrvatsku djecu, hrvatsku mladež je potrebna stranačka iskaznica da bi dobili posao, a s druge strane stotine tisuća radnih dozvola se izdaje za strance. Znači jedna enigma, jedan kuriozitet koji naše ljude muči i na koje upravo Domovinski pokret s ovakvim ljudima i ovakvim temama mora pronaći rješenje, i zbog toga smo danas ovdje da ukažemo da ove stvari nisu dobre, kaže Penava.

No, da bi ih se promijenilo prvo ih treba uopće biti svjestan, a od naše vlade nažalost ne možemo čuti istinu o stvarnom stanju stvari, već oni sve gledaju kroz ružičaste naočale, zaključio je Penava. A odgovarajući na pitanja novinara posebno se osvrnuo na problem afričke svinjske kuge ocijenivši kako se u njemu ogleda nesposobnost, ali i stav vladajućih prema istoku Hrvatske.

- Umjesto da ste napravili ono jedino što je bilo logično, da tim ljudima isplaćujući im odštetu puta dva i puta tri, da im pošaljete poruku u smislu bitni ste nam, htjeli bi se hraniti zdravo, htjeli bi otvarati radna mjesta u Hrvatskoj, u hrvatskim selima, htjeli bi jesti jeftino, domaće. Kad ih je već to snašlo, da znaju da su barem financijski na miru, jer njihova država, društvo, njihova Vlada stoji iza njih i njihovoj Vladi je jako bitno da oni proizvode hranu, jer ovdje govorimo o osnovnim životnim namirnicima, nažalost osjećaj za to ne postoji, zaključuje Penava.

Zato se mi svi u Slavoniji slušajući svoje seljake i svoj narod bojimo, jer vrlo često čujemo „to je to“, to je zadnji čavao u lijesu. Domovinski pokret stoga će i dalje inzistirati da se u prvom redu pomogne domaćim proizvođačima, zaključio je predsjednik stranke.