STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
11°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

KOMENTIRAO ZAKON O IZBORNIM JEDINICAMA: Penava: Je li gubitak izbornih jedinica rezultat Projekta Slavonija?

Na dnevnom redu u Saboru danas se našao zakon o izbornim jedinicama, prema kojemu u dvije slavonske jedinice, četvrtu i petu, ulaze dijelovi Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke županije. Sve je komentirao predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, koji je ocijenio kako izmjenama zakona Slavonija ostaje bez izbornih jedinica, što je, dodaje, još jedan dokaz koliko je istok Hrvatske devastiran politikama Vlade Andreja Plenkovića, kao i prijašnjih saziva.

Penava: Je li gubitak izbornih jedinica rezultat Projekta Slavonija?
Penava: Je li gubitak izbornih jedinica rezultat Projekta Slavonija?

To što je Slavonija izgubila svoje samostalne izborne jedinice time što su u četvrtu i petu uključene Koprivničko-križevačka i Sisačko-moslavačka kako bi se na državnoj razini ujednačile vrijednosti pojedinačnih glasova, rezultat je devastiranja Slavonije, poručio je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Slušali smo sve ove godine o Projektu Slavonija. Jesu li to rezultati tog projekta? Tko je još kriv za ovo stanje? Pa, dijelom i glasači koji su davali povjerenje ovakvim politikama. Davali prvo podršku Kukuriku vladi i Zoranu Milanoviću, a sada već dva mandata, hvala Bogu da je drugi koji je uništio Slavoniju na kraju, davali Andreju Plenkoviću i HDZ-u. Poručujem biračima da budu pametniji jer imamo ovdje vrlo jasno i nedvosmisleno izbor između opstanka Slavonaca, Slavonije i Hrvatske te s druge strane loših politika koje će sve napraviti da ih ponovno zaplaše i odvuku na neki drugi trag. Pričat će o crvenima, o zelenima, o crnima, samo neće pričati koliko su nas devastirali posljednjih godina, kaže predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Domovinski pokret upozoravao je na gašenje tvornica, kaže Penava, ističući primjer virovitičke šećerane.

- Rekli smo, nemojte to raditi, to nije dobro. Opustošit ćete kraj, raselit ćete ljude, oslabit ćete Viroviticu. Nisu slušali. Ista priča se dogodila s, primjerice, Orljavom, tvornicom košulja u Požegi. Govorili smo da je to duga tradicija, govorili smo nemojte zatvarati pogone, pomozite hrvatskom i slavonskom gospodarstvu, sačuvajte radna mjesta. Nije se primalo. Nakon toga slična priča i s osječkom šećeranom. Preživjela je Prvi i Drugi svjetski rat te Domovinski rat, ali nažalost Andreja Plenkovića nije. Ali što reći o vladama koje su u stanju zatvoriti Sisačku rafineriju i koje nisu u stanju napraviti radna mjesta, posao i novac od nafte, od hrvatske sirove nafte?, kaže Penava.

Komentirao je Penava i odgovor države na pojavu svinjske kuge u Slavoniji. Eutanaziju zdravih svinja nazvao je nastavkom rasturanja sela, a Domovinski je pokret, podsjeća, od početka nudio rješenja.

Rekli smo, dajte ljudima novce. Isplatite ljudima, to bi Domovinski pokret napravio. Samo pet eura po kilogramu u prosjeku, na svinju koja je sto kilograma teška, i s činjenicom da je 20 tisuća svinja ubijeno ukupan je iznos od 10 milijuna eura. Je li to problem državi, poglavito ako uzmemo u obzir da je samo ministar vanjskih poslova putem dividende inkasirao 2,1 milijun eura, što znači da je tvrtka na razini upravo tih 10 milijuna. Upitajte se kako to naši ministri uvijek imaju dovoljno genijalnosti i lucidnosti za naći fenomenalna rješenja kad treba pomoći sebi, kaže Penava.

Komentirao je Penava i stavku u zakonu o izbornim jedinicama vezanu uz dijasporu.

Ponovno dijaspora neće moći glasati putem dopisnog glasanja. Ponovno se događa, kako sam jučer poručio premijeru, dok je on nemušto izbjegavao odgovor, da ta ista dijaspora povijesno najviše razine novca uplaćuje i vraća nazad u Hrvatsku. Govorimo o iznosima od 5,1 milijarde eura. Govorimo o tome da je to 7,6 posto bruto domaćeg proizvoda, ne proračuna Republike Hrvatske već BDP-a. I mi tim ljudima otežavamo na sve moguće načine, kaže Penava.

Na idućim izborima biramo između opstanka, brojnosti, razvoja hrvatske države, samostalnosti i samodostatnosti i propasti poručio je Penava, i zaključio kako jedini koji može tu promjenu donijeti je Domovinski pokret.