STV Live
Subota, 02. ožujak 2024.
13°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

''ONA JE OBILJEŽJE HRVATSKOG SUVERENITETA'': Penava: Neprihvatljivo je žrtvovati hrvatsku kunu nakon toliko žrtava i truda

Potpuno je neprihvatljivo žrtvovati hrvatsku kunu, simbol hrvatske suverenosti nakon toliko žrtava, vremena, truda, nedaća i nevolja, upozorio je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Smatra kako uvođenje strane valute ne može ispraviti krive politike i poteze hrvatskih vlada, te kako vladajući nisu iznijeli niti jedan dobar argument za uvođenje eura.

Penava: Neprihvatljivo je žrtvovati hrvatsku kunu nakon toliko žrtava i truda
Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava

Često govorimo o stoljećima težnji hrvatskog naroda za uspostavom samostalne i neovisne države, a nakon samo 31 godinu sada smo pred ukidanjem nacionalne valute – hrvatske kune, upozorio je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Istaknuo je kako je ona obilježje hrvatskog suvereniteta, hrvatske države, i nešto za što su baš kao i za hrvatsku riječ i pjesmu mnogi naši preci ginuli.

- To su bila ta stremljenja, ta nastojanja kojih se sada olako odričemo, a zbog čega? Jesmo li čuli te argumente koji dozvoljavaju promišljanja u ovom smjeru, zbog kojih će hrvatski narod prosperirati,  zbog kojih trebamo uvesti euro, euro za kojeg nitko ne govori, a ja bih volio nalgasiti tu misao, je zapravo novac bez države, kaže predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Prvi hrvatski predsjednik doktor Franjo Tuđman je svojedobno naglašavao da je za suverenu, jaku hrvatsku, članicu EU, ali da Hrvatska nikada više ne smije biti dijelom državnih zajednica. Je li uvođenje eura još jedan korak ka Europskoj uniji kao državnoj zajednici, i što je sljedeće? Hoćemo li se u sljedećem koraku odreći i svoje vojske, upitao je Penava.

- Koji to argumenti moraju biti da bi nakon tih višestoljetnih težnji napravili iskorak u ovom smjeru i odrekli se hrvatske kune. Narod možda ne zna, pa treba i to ponoviti – dosta država u Europskoj uniji su zadržale svoju nacionalnu valutu- Zadržala je jedna Češka i ide joj sasvim dobro, zadržala je Mađarska, Poljska, Britanija nikad nije pristala na to da uzme euro, pa je evo i izašla iz Europske unije, ali tu je još i Danska, i tako dalje i tako dalje, kaže Penava.

Nesposobnost upravljanja državom nije razlog za uvođenje eura, kao ni izostanak reformi i nitko, pa ni euro nam neće uvesti red u Hrvatskoj, ako to ne učinimo sami, nastavio je Penava. Nedopustivo je žrtvovati kunu nakon toliko žrtava, vremena, truda, nedaća i nevolja, i ona nam nije kriva za loše upravljanje, i nerazvijenost. Za to možemo kriviti promašene politike i poteze, a ne bih volio da i ovo bude jedan od njih, kazao je predsjednik Domovinskog pokreta.

- U ovom trenutku gospodarske krize, galopirajuće inflacije kada niti one formalne uvjete ne ispunjavamo, kada govorimo o rekordnoj zaduženosti hrvatske države, uvoditi euro kao još jedan dodatan pritisak na cijene roba i usluga u Hrvatskoj je nešto što je neprihvatljivo, vjerujem da svi vi koji se bavite tom tematikom znate da je u svim državama došlo do poskupljenja nakon uvođenja eura, kaže Penava.

Za suverenu monetarnu politiku nema alternative, euro je uvijek bio i uvijek će biti krojen prema najvećim članicama EU, dakle prema prvenstveno njemačkom i francuskom gospodarstvu. I na kraju zašto itko misli da će Hrvatskoj i Hrvatima uvođenjem eura biti bolje, upitao je predsjednik Domovinskog pokreta.