STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
16°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Vukovarsko-srijemska

MANJE OD TJEDAN DANA DO 25. KOLONE SJEĆANJA: Penava o Pupovčevom vijencu: Da Plenkovićeva Vlada ima imalo pijeteta, zabranila bi to

Manje od tjedan dana ostalo je do obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenog. 25. Kolona sjećanja, osim što je u svom jubilarnom izdanju, posebna je i zbog reakcije dijela političke scene i medija nakon najave da će ju predvoditi vukovarski branitelji pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga. Gradonačelnik Ivan Penava uoči Kolone sjećanja, još jednom je ponovio kako će na čelu biti HOS-ovci, i kako će u Vukovaru biti samo jedan, već predstavljeni službeni plakat, uz popratni baner s amblemima svih postrojbi koje su branile grad.

Penava o Pupovčevom vijencu: Da Plenkovićeva Vlada ima imalo pijeteta, zabranila bi to
Penava o Pupovčevom vijencu: Da Plenkovićeva Vlada ima imalo pijeteta, zabranila bi to

Kada se prašina slegla, vidi se da sada više nije problem niti HOS, niti obitelj Nicolier, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava uoči 25. Kolone sjećanja. Iz svih reakcija, dodaje, vidljivo je kako nažalost, u Hrvatskoj nekima smetaju vrijednosti Domovinskog rata.

Istaknuo je i kako će na inicijativu Savjeta za branitelje na zgradi Gradske uprave i na Vodotornju biti izvješen baner na kojemu će biti grbovi svih šest ratnih postrojbi koje su branile grad, a napravljene su i majice na kojima je na prednjoj strani službeni plakat, a na stražnjoj grbovi postrojbi uz riječi "Hvala vam!" Komentirao je medijsko i političko ozračje posljednjih dana.

Vidjelo se tko je gdje, na političkom spektru, u medijskom, vidjelo se gdje je većina hrvatskog naroda i građana. Više puta sam rekao, u Vukovaru je teško živjeti svaki dan s ovim teretom, ali ima ljepotu koja je u većini Hrvatske nestala, a to je da su stvari kristalno jasne. Tako je bilo i ovoga puta. Stoga, poziv svima da nam se pridruže u Vukovaru, kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Kako bi, dodaje, s pijetetom zajedno odali počast vukovarskim braniteljima i civilima. Svi smo mali u toj koloni u usporedbi s ljudima zbog kojih se okupljamo, kaže vukovarski gradonačelnik.

Sudbina je htjela da imamo velikane poput Jean Michela Nicoliera, i njegovih i njihovih sudbinskih riječi, jer uz njega tu su i Blago Zadro, Siniša Glavašević, i mnogi drugi koji su davali izjave koje su duboko u svijesti hrvatskog naroda. Ali, ove riječi koje su i slogan, Vukovar, moj izbor i u dobru i u zlu, toliko su duboke, pa bi svatko tko dolazi morao biti svjestan u koji grad dolazi, kojoj manifestaciji se priključuje, i koja je čast biti dijelom te priče, kaže Penava.

Na upit novinara o plakatu koji se sprema u Zagrebu, Penava slikovito odgovara.

To je kao da mi se sad javi udruga za očuvanje leptira na Risnjaku i kaže da radi plakat. Može se javiti tko hoće, ali zna se gdje se plakati rade, zna se koji odbor, tko ovdje sjedi 25 godina, neki gradonačelnici, članovi odbora. Prije mene su bili gradonačelnici, bit će i poslije, kao i članovi odbora. Tako da, pitanja o drugom plakatu morate adresirati na one koji to rade. Ne znam gdje će i što će s njima, gdje će ih lijepiti, sve mi je nepoznato oko toga, kaže Penava.

Nepoznato je još i hoće li, ili neće, 17. studenog vijenac u Dunav baciti Milorad Pupovac. Nije tajna da gradonačelnik Penava u najmanju ruku nema simpatije prema takvom činu, ali nije htio otkrivati moguće pravne korake, koje će, kaže, javnosti najaviti saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe.

Ali, definitivno da je riječ o jednom činu koji je zločest, koji je provokativan, koji je usmjeren protiv onoga zbog čega se mi okupljamo 17. studenog u bolnici navečer, i sutradan u Koloni sjećanja. Ti isti ljudi dođu 17. s namjerama kakvim dođu, i bacaju vijenac srpskim žrtvama, odnosno u zadnje dvije godine prestale su to biti srpske već samo žrtve. Postavlja se pitanje, što onda rade 18. u Koloni sjećanja ako ne odaju počast žrtvama?, kaže Penava.

Jasno je, kaže, da je riječ o političkoj provokaciji, a najgore od svega, dodaje, je što se radi o elementima hrvatske Vlade. Da je imalo dostojanstva i pijeteta u Vladi, to bi se zaustavilo, zaključuje Penava.