STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE SVIH TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA: Penava: Od Županje do Visa ostao je krvav trag zločinačkog režima Komunističke partije

Na današnji dan Republika Hrvatska obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Na mjestu samo jednog od brojnih stradanja žrtava totalitarnog komunističkog režima, uz rijeku Savu u Županji predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava podsjetio je na opasnost od takvih režima, ali i upozorio kako je njihova ostavština i danas prisutna u našoj zemlji.

Penava: Od Županje do Visa ostao je krvav trag zločinačkog režima Komunističke partije
Penava: Od Županje do Visa ostao je krvav trag zločinačkog režima Komunističke partije

Na današnji dan 1939. Hitler i Staljin, fašisti i komunisti su sklopili sporazum kojim su zajednički dogovorno raskomadali Europu i međusobno podijelili teritorij i zone interesa, kazao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Podsjetio je i kako su vrlo brzo nakon toga uslijedili i napadi na veliki broj europskih zemalja, jer zajednički neprijatelj tih totalitarnih režima bili su sloboda i demokracija.

- Na današnji dan 1939. Hitler i Staljin, fašisti i komunisti su sklopili sporazum kojim su zajednički dogovorno raskomadali Europu i međusobno podijelili teritorij i zone interesa, kazao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Podsjetio je i kako su vrlo brzo nakon toga uslijedili i napadi na veliki broj europskih zemalja, jer zajednički neprijatelj tih totalitarnih režima bili su sloboda i demokracija, kaže predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Penava je kazao i kako su komunistički zločinci u Hrvatskoj svoju bestijalnost demonstrirali kroz masovne, svirepe egzekucije duž križnog puta '45., kroz likvidacije intelektualne i crkvene elite kao i političkih neistomišljenika u poraću, uhićenjima, mučenjima i likvidacijama po kazamatima i na Golom otoku, ubojstvima hrvatskih iseljenika po svijetu, te progonima hrvatskih studenata '71. U Hrvatskoj od Županje gdje se nalazimo, ovdje na istoku do Visa duboko u Jadranu ostao je dug i krvav trag zločinačkog režima Komunističke partije s dubokim, nikad zacijeljenim ranama, upozorio je Penava.

- Ovdje u Županji nalazim se kod spomenika u spomen nedužnim ljudima na kojemu piše: Kad bi Sava mogla govoriti, posvjedočila bi, u noći 14. travnja 1945. godine na mojoj obali likvidirani su i u moje valove bačeni osmorica članova Hrvatske seljačke stranke. Osmorica članova zadnjeg demokratski izabranog općinskog poglavarstva županje. Osmorica dobrih i uglednih ljudi. To zlodjelo izvršili su novopridošli komunistčki egzekutori OZNAe po nalogu lokalne partijske ćelije bez optužnice i bez suda, kaže Penava.

Nemojte ih zaboraviti i neka njihova žrtva bude zalog budućim pokoljenjima, citirao je predsjednik Domovinskog pokreta. I dok mnoge nekad komunističke države Europe s demokracijom doživljavaju katarzu i u postupku dekomunizacije zabranjuju isticanje komunističkih simbola, što se događa u Hrvatskoj, upitao je.

- Vlade ukidaju komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava u Republici Hrvatskoj, u Kumrovcu se slavi Tita, SDP-ova Vlada donosi Lex Perković, HDZ-ova Vlada ne procesuira ratne zločince, zapovjednike JNA, stranka Možemo organizira trnjanske kresove dok kroz imena ulica i trgova nastavljaju svi skupa promovirati zločinački komunistički režim, kaže Penava.

 

Toliko retrogradne politike ozbiljan su uteg oko nogu našoj zemlji, zaključio je Penava. Poručio je i kako ljudi u Hrvatskoj moraju shvatiti ono što slobodni svijet odavno zna - da isticanje simbola nacizma i komunizma, kao i zločinaca poput Tita, Hitlera i Staljina predstavlja uvredu za milijune ljudi.

Retrogradne snage u Hrvatskom društvu valjda će jednoga dana shvatiti da to što se deklariraju antifašistima ih nikada neće svrstati među protagoniste vrijednosti poput slobode i demokracije dokle god ne budu u stanju nedvosmisleno se ograditi od komunističke partije i njenoga naslijeđa, zaključuje Penava.

A do tada se ni Hrvatske neće moći riješiti utega povijesti, zaključio je predsjednik Domovinskog pokreta.