STV Live
Srijeda, 20. listopad 2021.
14°C
"Cilj mudrog nije da osigura zadovoljstvo, već da izbjegne bol." - Aristotel

Hrvatska

O BUDUĆNOSTI STRANKE, ODNOSU S MANJINAMA, DIVLJANJU CIJENA....: Penava: Plenković i njegova politika ne idu u istu rečenicu s Franjom Tuđmanom!

Nakon subotnjih izbora u Domovinskom pokretu na kojima je Ivan Penava preuzeo dužnost predsjednika stranke danas je održao i prvu konferenciju za novinare na toj funkciji. Komentirao je budućnost stranke, odnos s manjinama, razlike između Domovinskog pokreta i HDZ-a, ali i divljanje cijena i druge teme.

Penava: Plenković i njegova politika ne idu u istu rečenicu s Franjom Tuđmanom!
Ivan Penava, predsjednik DP-a

Preuzimanje Domovinskog pokreta nije samo sebi svrha, niti Domovinski pokret smatram strankom koja je sama sebi svrha, istaknuo je novi predsjednik DP-a Ivan Penava. Preuzimanje ove funkcije je za mene osobno jedan posebno odgovoran čin, koji shvaćam i kao možda i posljednji vlak za hrvatski narod da zaustavimo ove negativne trendove odnosno rastakanje države, kazao je.

"Govorimo apsolutno o gospodarskom, demografskom i svekolikom propadanju Republike Hrvatske gdje naprosto resursi i kapaciteti ove države slabe iz godine u godinu, iz mandata u mandat bilo koje vlade koje su do sada bile i naprosto mislim da to hrvatski narod i hrvatska država ne zaslužuju, i da tome svemu skupa treba stati na kraj“, rekao je Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta.

Istaknuo je i kako će se u budućem radu Domovinski pokret voditi svojim temeljnim vrijednostima – ljubavlju prema prije svega svome narodu i svojoj domovini. Pri tome nismo niti isključivi niti na margini u bilo kojem smislu, jedino gdje jesmo radikalni su upravo te vrijednosti. Voljeli bi da je to tako i kod drugih stranaka, no očito nije, dodao je Penava.

"Popis stanovništva koji je pred nama će nas sve skupa samo na još jedan način upozoriti da stvari ne idu na dobro, koliko god se aktualna vlast trudila da to prikaže ili sagleda kroz ružičaste naočale. Nažalost, hrvatska stvarnost je nešto sasvim drugo i o tome će nažalost najbrutalnije govoriti popis stanovništva", kaže Penava.

Predsjednik DP-a kazao je i kako za njih manjine nisu problem, te kako ih ne doživljavaju kao prijetnju ili nepoćudnu pojavu, već su one integralni dio hrvatskog društva, i bogatstvo Republike Hrvatske. Odgovarajući na pitanja novinara komentirao je i izjave iz HDZ-a da stavovi Domovinskog pokreta nisu u skladu s politikom pomirbe prvog predsjednika doktora Franje Tuđmana.

""Odlučimo sami o sudbini svoje Hrvatske" bio je, ukoliko se ne varam, prvi slogan HDZ-a u vrijeme doktora Franje Tuđmana. Vi sami promislite kolika je autentičnost Andreja Plenkovića i koliko možete njega staviti uz taj slogan", oštar je bio Penava.

Vrlo jasna distinkcija između HDZ-a i Domovinskog pokreta, jedna crta, ali i kanjon koji nas dijeli je linija globalističke politike koju predvodi Plenković i Domovinskog pokreta koji zastupa nacionalne i suverenističke interese, nastavio je. Naprosto Plenković i njegova politika ne idu u istu rečenicu s doktorom Franjom Tuđmanom, ali na kraju krajeva i ta politika i spominjanje prvog predsjednika je manje važna, važno je da si na tragu ovog slogana postavite pitanje odlučuje li Hrvatski narod danas o sudbini svoje Hrvatske, poručio je.

"Mišljenja sam da ne odlučuje, da odlučuje Bruxelles, a onda i poslušnik gospodin Andrej Plenković i tu je suštinska razlika između nas dvojice", kaže Penava.

Na novinarsko pitanje kazao je i kako gospodarsko propadanje Hrvatske želi zaustaviti po uzoru na veliki napredak koji je učinjen u gradu Vukovaru tijekom njegovih osam godina na čelu grada. Najvažnija su porezna rasterećenja, ali i činjenica da u izboru između interesnih skupina i građana biramo uvijek interes hrvatskog naroda, kazao je. Komentirao je i divljanje cijena te ocjene da njihov rast nije dramatičan za građane.

"Ovoj vladi nije dramatičan odlazak cijena u nebo. Zašto nije dramatično? Pa zato što oni imaju gepeke pune novaca, oni imaju brojače novca, oni imaju svašta nešto. Pitam ja vas, kako nije dramatično, govorimo o rekordnim cijenama dizela otkad je Republike Hrvatske", kaže Penava.

Penava je istaknuo i kako u Saboru može surađivati sa svima osim sa SDSS-om, ističući da manjine ne treba poistovjećivati s tom strankom. Apsolutno smo protiv ovog modela vladanja u Republici Hrvatskoj gdje su u Vladi Andreja Plenkovića nacionalne manjine pretvorene u nacionalnu većinu, zaključio je.