STV Live
Ponedjeljak, 05. prosinac 2022.
10°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Vukovarsko-srijemska

ODRŽANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA VUKOVARA: Penava: ''Svjedočimo sumraku slobodne i demokratske države''

Prošloga petka, tijekom druge točke dnevnoga reda, prekinuta je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara radi nedostatka kvoruma koji su srušili predstavnici skupštinske većine, zbog nedolaska odnosno privođenja Nemanje Savanovića, vijećnika Hrvatskih suverenista, u prostorije MUP-a. Gradonačelnik Penava kazao je da se ne radi o slučajnosti da je vijećnik vladajućih priveden upravo na dan sjednice, već je riječ o sumraku demokracije. Danas je pak sjednica održana.

Penava: ''Svjedočimo sumraku slobodne i demokratske države''
Sjednica Gradskog vijeća Vukovara

Gradsko vijeće Vukovara broji ukupno 19 članova od kojih Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti i Nezavisna lista Željko Sabo imaju 10 ruku. Oporbu čine HDZ, SDSS, HNS i DSS s 9 vijećnika. Prošloga petka na 4. sjednici, nije se pojavio vijećnik Hrvatskih suverenista Nemanja Savanović, koji je taj dan priveden u policiju, zajedno s još nekoliko osoba, radi tuče u Ivankovu koja se dogodila u prošlom mjesecu.

"40 dana nakon što se dogodio nekakav događaj, privedete točno na dan sjednice potrebnog vijećnika koji drži većinu i onda ga držite toliko dugo, 24 sata prije i 24 sata nakon toga te ga zatim uredno pustite. To je zlouporaba represivnog aparata. Da sam na poziciji da odlučujem nekome bi glave padale zbog ovoga", rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Minimum pristojnosti, osobito kada je u pitanju osoba za koju ne znate je li kriva, bio bi poslati poziv na obavijesni razgovor, napominje Penava.

"Poglavito, ponovit ću, u slučaju kada se pokaže da dotični, u ovom slučaju vijećnik, nije ni bio nazočan inkriminirajućem događaju. Ali to je tako kada imate države poput Koreje, Hrvatske, Plenkovićeve Hrvatske, koja zlorabi MUP kako bi ostvarila političke ciljeve", kaže Penava.

Nažalost, to vidimo i kod DORH-a i kod OLAF-a, ali i kod Stožera civilne zaštite, nastavlja Penava. Radi se o urušavanju i degradaciji pravne države u svrhu ostvarivanja tih političkih ciljeva, zaključio je gradonačelnik Vukovara.

"I zapravo ugrožavaju demokratske osnove svih građana Republike Hrvatske za koju su mnogi dali život, da bi živjeli u pravno uređenoj državi, u slobodnoj Hrvatskoj, u kojoj su, kao što vidimo, sloboda i pravna uređenost vrlo relativne kategorije kada su vladajuće strukture u pitanju", kaže Penava.

Danas je pak 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara održana i to s potrebnim kvorumom za donošenje odluka o svim točkama dnevnoga reda.