STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
10°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

KOMENTIRAO RASPRAVU O OPOZIVU PREMIJERA: Penava: Tko će prvi koga prokazati; Žalac Plenkovića, ili Plenković Žalac?

Jučerašnju raspravu o opozivu premijera Andreja Plenkoviću u hrvatskom Saboru komentirao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Ustvrdio je kako je predsjednik Vlade pokazao prijezir prema ovoj instituciji i predstavnicima naroda, te da nije dao suvisle odgovore na opravdane argumente oporbe, a podsjetio je i na aferu software.

Penava: Tko će prvi koga prokazati; Žalac Plenkovića, ili Plenković Žalac?
Penava: Tko će prvi koga prokazati; Žalac Plenkovića, ili Plenković Žalac?

Jučerašnja rasprava o opozivu premijera legitiman je put oporbe da mehanizmima kojima raspolaže propituje i ukazuje na stvari koje nisu dobre, a ovdje ne govorimo o malim stvarima, već o tektonskim poremećajima i pukotima, pa i ponorima, kazao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Dodao je i kako je predsjednik Vlade trebao iz poštovanja prema insticiji Sabora i zastupnicima biti cijelo vrijeme nazočan raspravi i podnositi i ugodna i neugodna pitanja te odgovarati na njih. Nažalost, iz njegovih istupa i odgovora se osjetio prijezir i netrpeljivost prema vrhovnoj demokratskoj instituciji u Hrvatskoj, onoj koja predstavlja hrvatske građane, kazao je Penava.

- Iz njegovih odgovora je na sve strane izbijale su one autokratske crte čovjeka koji smatra da može kako hoće, da može što god hoće, da promovira stajalište „država, to sam ja“ i da zapravo svatko onaj tko nije spreman pokloniti se njegovom liku i djelu je zapravo neprijatelj ove države, rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

On Hrvatsku vidi kao nekakvu imperiju, kao nekakvo carstvo AP-a, a ne kao demokratsku republiku, nastavio je Penava. Ustvrdio je i kako na jučerašnje argumente oporbe niti premijer, a niti njegove kolege iz saborskih klupa, njih 77 nisu imali suvisao odgovor. Ponavljali su mantru da je riječ o lošem uratku, izbjegavajući apsolutno sve relevantne izvore podataka, od Eurostata, Državnog zavoda za statistiku, i na kraju krajeva ono što je najvažnije odbijali su prihvatiti realnost, kazao je predsjednik Domovinskog pokreta.

Za njih sudeći po odgovorima iz hrvatske niti jedan građanin nije odselio u potrazi za boljim životom, jer je Hrvatska najprosperitetnija i kako smo mogli čuti u 15 najrazvijenijih država svijeta, za njih jaja u konzumu su još uvijek 10 kuna, nisu 22 i 23 kune, režije koje građani plaćaju su i dalje na razinama kakve su bile tamo negdje '19., '20. godine kad smo imali rekordne niske cijene energenata na svjetskim burzama, kaže Penava.

To vam govori o poremećaju percepcije stvarnosti koja sada već ulazi u vrlo problematične razine, gdje ta percepcija sprječava racionalnu prosudbu čelnog čovjeka ove države. On ne shvaća da Hrvatska nije među 15 najrazvijenijih dražava i da treba još jako puno posla, znanja, truda, energije kako bi zakoračili u tom smjeru, kazao je Penava. Podjetio je na ključne probleme Hrvatske od porazne činjenice da je pet ključnih ljudi na problematici obnove potresom razorenih područja smijenjeno.

- Do ovih silnih koruptivnih afera, jednog totalnog odsustva svijesti da zemlju ne možete graditi i voditi bez da razvijate njenu poljoprivredu, njenu industriju, da se ne možete bazirati jedino i isključivo na privlačenju europskih fondova, i to u infrastrukturi i ovoj socijalnoj domeni, jer ne postoje europski fondovi koji će vam učiniti snažno gospodarstvo, kaže Penava.

Komentirao je i aferu software ustvrdivši kako je dobro poznato da je bivša ministrica Gabrijela Žalac, kada je već bila u svojstvu osumnjičenika ulazila na sporedne ulaze u zgradu Vlade na sastanak s premijerom. On ju je uvjeravao da će sve biti u redu s aspekta kaznene odgovornosti očekujući da će DORH kontrolirati ovaj slučaj, no uključio se europski javni tužitelj, te su stvari izmakle kontroli, kazao je Penava. Ustvrdio je kako vrlo vjerojatno da ministrici nema pomoći.

- Jedino pitanje koje si svi mi trebamo postaviti, cjelokupna hrvatska javnost tko će prvi koga prokazati, Gabrijela Žalac Andreja Plenkovića, ili Andrej Plenković Gabrijelu Žalac. Tko će prvi od koga oprati ruke, jer to će biti razlika između pokajnika i osuđenika, pita Penava.

Predsjednik Domovinskog pokreta izrazio je i sućut obiteljima pirotehničara stradalih u Lici, ali i ukrajinskom narodu prigodom obljetnice početka ruske agresije. Podsjetio je kako je stranka podržala deklaraciju o Ukrajini te je najavio kako će se na zahtjev vijeća ukrajinske nacionalne manjine vukovarski vodotoranj sutra osvijetliti u bojama ukrajinske zastave.