STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

'''ON NE PREZA OD NIČEGA'': Penava zatražio ostavku ministra Medveda zbog manipuliranja izjavama obitelji Nicolier

Kaznenu prijavu za zločine nad Vukovarom koju je podnio Centar Doktora Ivana Šretera komentirao je danas i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Kazao je, među ostalim kako je sramotno što je takvu prijavu podnijela jedna udruga, a ne država koja ju desetljećima drži u ladicama. Zatražio je i ostavku ministra branitelja Tome Medveda zbog manipuliranja izjavama obitelji Jean-Michel Nicoliera.

Penava zatražio ostavku ministra Medveda zbog manipuliranja izjavama obitelji Nicolier
Penava zatražio ostavku ministra Medveda zbog manipuliranja izjavama obitelji Nicolier

 

Predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić podsjetio je kako godinama Hrvatska nije imala popis poginulih u Vukovaru, dok ga na kraju umjesto državnih institucija nije sastavila Crkva. Isto tako i ova kaznena prijava kojom je obuhvaćena 51 osoba od kapetana do general pukovnika JNA - jedna civilna udruga je prikupila dovoljno dokaza za podizanje te prijave, i to u samo godinu dana, upozorio je Josić. Dodao je kako ovakva, možda i veća kaznena prijava negdje u ladicama stoji 30 godina, no to nažalost zanima samo one koji su proživjeli ratne strahote, a onima koji nisu ona baš i ne predstavlja puno.

Da li će DORH na osnovu ovih podataka naći dovoljno stvari da podigne optužnicu, ili će i ovo završiti u nekakvim ladicama? Ja vjerujem da se ovo ni jednoj politici u Hrvatskoj ovo neće svidjeti i da će mnogi biti protiv toga i da će pokušati na razne načine spriječiti da se uopće o tome govori, a kamoli da dođe do suđenja i nekakvih procesuiranja, kaže predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić.

 

Glupo je uopće raspravljati o tome tko je zapovijedao pobunjenom stranom, naravno da je tu bilo grupa koje su radile svojevoljno, no vrh JNA je bio taj koji je zapovijedao, i svima je to jasno, osim izgleda hrvatskoj državi koja nije uspjela podignuti niti jednu prijavu protiv zapovjednika, nastavio je Josić.

 

- Mi opet dolazimo do toga da se moramo zahvaljivati Haagu da je osudio nekoga za Vukovar, mi se moramo zahvaliti Srbiji da je osudila nekog za Ovčaru, mi se moramo zahvaliti Srbiji da je osudila nekoga za Lovas jer mi sami nismo sposobni i nismo bili spremni te tužbe podignuti kod nas i nekoga na osnovu toga osuditi, kaže Josić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, pak podsjetio je kako su državna odvjetništva Osijeka, Vukovara i Bjelovara još prije 20 godina podignule optužnicu protiv članova general štaba JNA te da se od tada stvari nisu pomaknule s mrtve točke, što smatra sramotnim. Bili su i prosvjedi u Vukovaru 2018., ljudi koji su svjedočili izložili su ogromnom stresu sebe, grad i njegova stanovnike kako bi upoznali javnost i mjerodavne s onim što im se dogodilo, kako bi zavapili za pravdom, kazao je Penava.

- Kako bi rekli da nije normalno ono što se ponavlja ponovno u ovoj kaznenoj prijavi, da jedan grad bude sravnjen sa zemljom, da 2717 žrtava bude samo u gradu Vukovaru, da 1800 civila strada od granatiranja, civila, da ima kako je utvrđeno u kaznenoj prijavi 550 000 prognanika u Hrvatskoj i 148 000 još u inozemstvu, i da za to glavni odgovorni, dakle  nalogodavci – general štab JNA i ovdje pobrojana lica ne odgovaraju, kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

 

I tada smo molili da Vlada ne ostane gluha i slijepa, međutim ostali su gluhi i slijepi, kao i sve druge Vlade i sudske vlasti prije njih. Nama je jasno da je ovo politika, jer nema drugog objašnjenja, kao što nam je jasno da ukoliko se aktualnu i sve bivše vlasti pita ove presude nikada neće ugledati svjetlo dana, ustvrdio je gradonačelnik.

- Jer zapravo tim strukturama očito vladaju još uvijek kontraobavještajne službe bivše države, i još uvijek su ti dugovi i neizmireni računi toliko veliki da se to mora držati u ladici i da se Vukovarom, ali i svim drugim našim mjestima mora trgovati, kaže Penava.

 

Dodao je i kako je apsurdno da premijer Plenković ovih dana nudi pravosudnu pomoć Ukrajini, te ga je, kako je rekao s velikom dozom ironije pozvao da umjesto toga pomogne hrvatskom pravosuđu da vukovarske žrtve konačno dočekaju pravdu. Ministra branitelja Tomu Medveda upitao je kako se može nazivati ministrom branitelja, kad mu danas smetaju Jean Michel Nicolier i HOS, a ne smetaju mu zločinci koji su cijeli jedan grad sravnili sa zemljom. Osuđeni su hrvatski branitelji, ali Veljko Kadijević, Blagoje Ađić i drugi redom nisu osuđeni. To govori o politici koja upravlja Republikom Hrvatskom, zaključio je Penava.

 - Ja zato molim, i radi Vukovara, i radi Hrvatske, više ne ni vlasti, više ne Vladu, više ne predsjednika, molim hrvatski narod da se trgne, jer ove stvari možemo promijeniti samo s Vladom koja će razmišljati hrvatski, biti na tragu vrijednosti Domovinskog rata, a ne pijuni i lutkice na koncu politika koje su zapravo rat '91. i  zakuhali kao što imamo nažalost sve ove godine, kaže Penava.

A na novinarsko pitanje gradonačelnik Vukovara komentirao je i pisanja brata Jean-Michela Nicoliera, Paula koji je potvrdio kako su pojedini mediji i ministar Medved manipulirali netočnim prijevodom s francuskog jezika i pokušali stvoriti lažnu sliku o dobrom odnosu Penave i obitelji poginulog HOS-ovca. Kazao je kako je ponašanje ministra sramotno te kako bi jedini normalan odgovor trebao biti njegova ostavka.

- Pokazalo se da Tomo Medved ne preza od ničega u ovoj situaciji kako bi poslušao Andreja Plenkovića i kako bi mijenjao činjenično stvari koje su se događale u Hrvatskoj, u Vukovaru, i to je ono što s jedne strane žalosti, a druge strane što nas tjera da budemo na čistac s tim. Znači resornom ministru, da, smeta HOS, da, smeta mu komemoriranje u Vukovaru na način na koji to radimo sve ove godine i ne zanimaju ga tu istine i vrijednosti koje su takve kakve jesu, nego ga smeta ono što će njegova politička stranka reći, a on će to slijepo slušati, kaže Penava.

 

To govori više o njemu nego bilo koja druga činjenica i da sam ja na njegovom mjestu ili da se nekom članu Domovinskog pokreta ovako nešto dogodi, tražio bih odmah od njega ostavku. Ovakvo dno ja još nisam vidio, zaključio je Penava.