STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
19°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

NAKON TEMELJITE OBNOVE: Pješačko-biciklistička staza Osijek – Bilje i službeno otvorena

Od danas, do Bilja od Osijeka i nazad moguće je ne samo automobilom, već i biciklom, ali i pješke. Biciklistička staza koja povezuje dva mjesta danas je svečano otvorena, a istaknuto je kako će osim za bolju protočnost prometa, staza značiti i za razvoj cikloturizma.

Pješačko-biciklistička staza Osijek – Bilje i službeno otvorena
Pješačko-biciklistička staza Osijek – Bilje i službeno otvorena

Nakon što je prošla temeljitu obnovu, svečano je otvorena dugoočekivana biciklistička staza koja povezuje Osijek i Bilje. Ukupno 5,8 kilometara duga je novootvorena staza koja će prije svega koristiti stanovnicima dva mjesta. Dnevne migracije između Osijeka i Bilja velike su, kaže načelnik Općine Bilje, a ova staza će ubrzati protočnost.

Naravno da će ona svakako koristiti i svima drugima, posebice ciklo turistima koji su rado viđeni gosti u Bilju. Kod nas je ciklo turizam razvijen,“ kaže načelnik Općine Bilje Željko Cickaj.

„Velika vrijednost za Grad Osijek, jer upravo naša u svakom smislu te riječi, prijateljska Općina Bilje nudi i prirodne ljepote i veliku ponudu ugostiteljskih, odnosno turističkih sadržaja", kaže zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Nakon cesta i mostova, konačno su Slavonija i Baranja spojene i biciklističkom stazom, istaknuo je župan Ivan Anušić.

Doći u Baranju praktički od Đakova biciklom, biciklističkom stazom do Kopačkog rita, do Zmajevca, do Bilja, do svih onih destinacija koje u Baranji svi želimo i hoćemo posjetiti i koji sve više dobivaju na važnosti i vidljivosti, ne samo kod nas u Osječko-baranjskoj županiji nego i cijeloj Hrvatskoj“, rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić

Izgradnja biciklističke staze dio je Mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja.

"Možemo reći da se Grad Osijek okružio mrežom biciklističkih staza, povezao i grad kao središte, ali i okolne općine. Oko 39 kilometara staza izgrađeno je putem Mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja. Vrijednost ulaganja iz fondova EU je gotovo 40 milijuna kuna, a kada tu dodamo i ova vlastita sredstva i doprinose općina u okruženju govorimo o ulaganjima većim od 60 milijuna kuna", kaže ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Vrijednost biciklističke staze Osijek – Bilje, zajedno s obje poddionice je nešto veća od 11,2 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva Europske unije 7 i pol milijuna kuna.