STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
6°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

BELI MANASTIR: Policija i grad zajedno na preventivnim programima

Grad Beli Manastir i Policijska uprava Osječko-baranjska već nekoliko godina uspješno surađuju na više projekata, pa tako i ovu. Riječ je o programima vezanima uz prenveciju i edukaciju građana.

Policija i grad zajedno na preventivnim programima
Policija i grad zajedno na preventivnim programima

Edukacija i prevencija kod građana glavni su ciljevi sporazuma između Policijske uprave osječko-baranjske i grada Belog Manastira. Suradnja traje već nekoliko godina.

Ovdje prvenstveno mislimo na imovinske delikte koji najviše pogađaju naše građane, teške krađe, prevare pogotovo starije osobe treće životne dobi gdje netko dođe na kućni prag pa prodaju pa ih dovedu u zabludu pa budu prevareni, kaže Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske.

Cilj je građane naučiti samozaštiti od raznih prevaranata.

Primjetili smo da je ovdje sve veći problem, i pristupit ćemo i mi edukacijama prema njima jer prevara i onih računalnih i bankarskih je sve više, pogotovo u dijelu faze zamjene eura u kune. Ali sporazum s policijom je puno širi, krenuli smo prvo s uređenjem zajedničkih prostorija za izdavanje dokumentat i to je bio prvi zajednički projekt, kaže Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.

A suradnja traje sve do danas. U policiji su zadovoljni jer većina, oko 80 posto kaznenih dijela bude riješena, no uvijek može bolje, posebno u prometu gdje raste broj prekršaja.

Za sigurnost nadzora prometa uvijek postavljamo nove kamerei gledamo gdje je kritično da se brzina smanji. Imali smo primjer Općine Ernestinovo gdje smo imali velike brzine, nakon postavljanja kamere, promet je stao i više nema problema.Ovdje se ne radi o kamerma koje će vršiti nadzor. Grad je postavio kamere gdje će policija imati uvid u cilju spreječavanje nedozvoljenog ponašanja, kaže Bece.

Kompletni videonadzor grada spojen je na dežurstvo Policijske postaje. Tako da će se s kamerama, koje inače bilježe registarske oznake preko 130 km na sat znati tko ulazi i izlazi iz grada.