STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
19°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

UŽIVAJU ODRASLI, KAO I DJECA: Popovački advent u režiji obitelji Hlapčić

Božićno blagdansko vrijeme svima je drago, ali ne pokazuju to svi na isti način. Nekome je dovoljno samo na Badnjak okititi bor, dok drugi, poput obitelji Hlapčić iz Popovca ukrasnima i lampicama okite cijelo imanje. 

Popovački advent u režiji obitelji Hlapčić
Popovački advent u režiji obitelji Hlapčić

U sekundi zasvijetlilo je kao u Betlehemu. Obitelj Hlapčić desetak godina svoj dom ukrašava za Božićne blagdane, i kako to obično kod strasti biva, svake godine ovih je ukrasa i lampica sve više.

Krenuo sam s nekih sto lampica, došli smo na nekih 25 tisuća otprilike. Nećemo u kilometraži, već u komadima. Tu ćemo stat za ovu godinu, kaže Zvonimir Hlapčić.

Počelo je sve od ovih drvenih borova i snjegovića. Lampice koje su na njima stare su deset godina. Bolje su kvalitete, kaže Zvonimir, dok ove novije često mora mijenjati. Ipak, veliki je ovo gušt za koji se isplati potrošiti vrijeme.

- Sam Božić kao Božić, sjedi, jedi i pij, a ovako nam je tak ugođaj tijekom cijelog mjeseca. Tu pravimo zadovoljstvo, u mirovini smo, pa kad nam dođu djeca kojoj se to sviđa onda smo i mi zadovoljni, kaže Hlapčić.

Tek što smo došli, iza nas stigli su i prvi posjetitelji. Obitelj Hlapčić vrata dvorišta drži otvorenima, a lampice upaljene od 17 do 22 sata. Često ljudi dođu, pogledaju, fotografiraju se. Dolaze im gosti i iz okolnih sela i gradova, pa im kažu da im advent izgleda bolje nego oni koji su organizirani kod njih. Hvale ih i njihovi Popovčani.

Hvale vrijedno što oni to sve sami rade, tako krasno okite. Da i mi u Baranji imamo jedno malo božićno selo, kao što je ovo. Koliko ovo popravi sliku sela? Dosta. Ovako se i ne čuje za nas, pa ovako jedna mala aktivnost bude lijepa priča, priča Sanela.

Uživaju u ovome ugođaju jednako odrasli i djeca.

No, nije sve u ovim velikim ukrasima. Zvonimir je izradio i brojne male štalice poput ovih. Napravio ih je u deset godina više od dvjesto, a danas su po cijeloj Hrvatskoj, susjednim zemljama i Njemačkoj.

Ta je štalica među prvima. To se vidi po ovoj mahovini koliko je požutjela, treba bi biti friška kao ova. Počeo sam prije deset godina, sad sam prestao. Nemam više inspiracije, ali to ne znači da nagodinu neću ponovno krenuti, kaže Hlapčić.

A nagodinu bi i cijela ova priča mogla biti na većoj razini jer dogovara se suradnja s nekoliko baranjskih udruga i Turističkom zajednicom.