STV Live
Ponedjeljak, 11. prosinac 2023.
6°C
"Danas ljudi znaju cijenu svega, a vrijednost ničega" -O. Wilde

Glazba

''POZDRAV PROLJEĆU'': Pozdrav proljeću i nematerijalnoj baštini Hrvatske HKUD-a Osijek 1862.

33 godine broji tradicionalni koncert „Pozdrav proljeću“ Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Osijek 1862.“. U Hrvatskom narodnom kazalištu prikazani su plesovi i pjesme iz svih krajeva Hrvatske, kao i druga nematerijalna baština.

Nematerijalna kulturna baština, kojoj je Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Osijek 1862. na svom proljetnom koncertu odalo počast, kako je rečeno u programu, prenosi se iz generacije u generaciju i pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta. Jasno je stoga zašto ju je bitno očuvati. Na svjetskoj razini o tome brine UNESCO, na čijem je popisu 21 nematerijalna kulturna baština iz Hrvatske, a četiri su usko vezane uz Slavoniju.

- Uzgoj lipicanaca, zatim ljelje, odnosno proljetni ophod kraljica ljelja iz Gorjana. Tu su i licitari, kao i bećarac. On je vrlo veseo, no nekada oko bećarca budu vrlo žustre rasprave, kaže umjetnički plesni voditelj HKUD Osijek 1862. Damir Doležal.

Da bi se uopće neki programi, pa i slavonski mogli ovako vjerno prikazati, potrebno je prikupiti ne samo pjesme i drugu nematerijalnu, već i materijalnu baštinu.

Od kožušaka, šokačkih šešira, gajdi, do samica. Od šetanog kola, šokačkog kola, sve je to utkano u jednu koreografiju, a sva ta znanja i vještine su nam dragocjene i želimo da ostanu i opstanu, kaže Doležal.

Predstavljeni su plesovi i napjevi iz svih krajeva Hrvatske, od Liburnijskog krasa, međimurske popevke, baranjske pučke crkvene pjesme sve do naravno šokačkog kola, ali i plesova iz Boke Kotorske.

Nošnje za plesove iz Banovine, prvu točku programa imale su sinoć premijeru, a nabavljene su iz projekta prekogranične suradnje s mađarskim partnerima.

Velike zasluge za očuvanje nematerijalne baštine s područja Slavonije i Baranje pripadaju etnomuzikologinji Miroslavi Hadžihusejnović Valašek, u čije je ime, glazbeni voditelj HKUD-a Osijek 1862. Duško Topić primio priznanje.

Prigoda je da kažem jednu neobičnu činjenicu. U moru priznanja, stručnih i društvenih koje je dobila Miroslava, nema niti jedne diplome, priznanja iz Grada Osijeka. Zato ovaj svečani čin u našem koncertu ima i veću težinu, kaže glazbeni voditelji HKUD Osijek 1862. Duško Topić.

Koncert Pozdrav proljeću i nematerijalnoj kulturnoj baštini Hrvatske moći ćete u cijelosti pogledati na programu STV-a u vrijeme Uskrsa.