STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
5°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Crna kronika

KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE NAD TRI OSOBE: Priveden Zvonko Bede, vlasnik Drave International!

Zvonko Bede, vlasnik Drave International, tvrtke u kojoj je jesenas buknuo veliki požar koji je gorio danima uhićen je! Nalazi se u policiji gdje čeka odvjetnika, a policija u ovim trenutcima pretresa prostore tvrtke kao i Bedeovu kuću. Neslužbeno, sumnjiči ga se za tri kaznena djela.

Podsjetimo, kaznenu prijavu protiv Bedea podnijela je Osječko-baranjska županija te još četiri općine.

U posljednja tri mjeseca od izbijanja požara, istražitelji i inspekcijske službe iz Drave International izuzeli su svu dokumentaciju.

- Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom provode kriminalističko istraživanje nad tri osobe, koje se dovode u vezu s požarom u tvornici za preradu plastike od 4. listopada 2023. godine, kratko je izvijestila policija.

- Možemo vam reći da će naš branjenik negdje oko 16 sati iznijeti svoju obranu, očitovati se na sve njihove navode koje imaju. O tome da li je to nešto neobično – svakako da jer se radi o postupku koji je krenuo prije 3 mjeseca. Nevjerojatno da vi nakon 3 mjeseca radite ovakve akcije i radnje. Koji su tu pozadinski razlozi ne znam,“ kazao je pred osječkom policijom Bedeov odvjetnik, Mate Matić.

Odvjetnica Dubravka Krklec istaknula je da se radi o kaznenom djelu ugrožavanja okoliša otpadom i teškim kaznenim djelima protiv okoliša. Dodala je i kako u odnosu na eventualne nepravilnosti koje su do sada utvrdile stručne službe nadležne pitanju, Drava International kao pravna osoba i Zvonko Bede kao odgovorna osoba u cijelosti su već platili prekršajne kazne.

- Sve detalje će gospodin Bede objasniti u svojoj obrani, za to postoje konkretni i materijalni dokazi kao i prijava ovoj Policijskoj upravi da je njima neposredno prije samog događaja bila prerezana žica vezano za dio koji se odnosi na njihov proizvodni pogon, kazala je Krklec.

OGLASILI SE IZ GRADA OSIJEKA I OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

- Osječko-baranjska županija, odnosno moj prethodnik Ivan Anušić je 6. listopada, dva dana nakon izbijanja požara, podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u tvrtki Drava International, a protiv ugrožavanja sigurnosti i protiv ugrožavanja okoliša. Tri mjeseca kasnije svjedoci smo postupanja policije i očekujemo čuti odgovore zbog čega je izbio požar, rekao je župan osječko-baranjski Mato Lukić.

- Od samog početka, od trenutka izbijanja požara u prvom komuniciranju jasno smo rekli kako ćemo inzistirati i na utvrđivaju odgovornosti i da građani Osijeka moraju znati zbog čega je do ovoga došlo, tko je za ovo odgovoran i tko će nadoknaditi štetu. Nismo upirali prstom ni u koga, ali ističući da se odgovorni moraju pronaći, rekao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

PROČITAJTE: Građani sumnjaju u vjerodostojnost analize: „Lažu nas gdje stignu“

PROČITAJTE: Okrugli stol Domovinskog pokreta: ''nećemo dozvoliti da ovo padne u zaborav''