STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

NASTAVLJENO SUĐENJE: Produžen istražni zatvor V. Mediću: ''Bolovi su bili nenormalni, rekao mi je da prestanem vrištati''

Svjedočenjem trojice zatočenika srpskih koncentracijskih logora, nastavljeno je suđenje optuženom Vojislavu Mediću u Osijeku. Nakon jezivih svjedočanstava o teškoj torturi prilikom ispitivanja tijekom kojih su od hrvatskih branitelja iznuđivana priznanja za ratne zločine, sud je produžio istražni zatvor za optuženog, a suđenje se nastavlja sutra.

Produžen istražni zatvor V. Mediću: ''Bolovi su bili nenormalni, rekao mi je da prestanem vrištati''
Produžen istražni zatvor V. Mediću

Kao i dio svjedoka na prijašnjim ročištima, Zoran Janković, vukovarski branitelj koji je danas prvi svjedočio, sjeća se, kaže, kako je optuženog Vojislava Medića prvi puta vidio krajem osmog i početkom devetog mjeseca u Vukovaru.

Blago Zadro mi je rekao da je ovaj čovjek došao iz Zagreba, da nam donese pomoć neku i da vidim što nam treba. Ja sam se predstavio. Rekao sam: "Janković", on je rekao: "Medić". Bio je malo manji od mene, krupnije građe. Uredno obrijan, podšišan, kaže svjedok Zoran Janković.

Medić ga je, kaže Janković, ispitivao u Mitrovici. Tražio je priznanje za protjerivanje i ubijanje srpskog stanovništva u Vukovaru i rušenje ustavnog poretka Jugoslavije.

Također, rekao mu je kako mu je bolje neka prizna, jer batine neće moći podnijeti, kao i to da zna gdje mu se nalazi obitelj u Zagrebu i da može srediti da im se naudi.

Ja nisam priznao jer to nije bila istina. Čovjek me prebacio preko stolice i udarao pendrekom po stražnjici. Ne znam koliko sam udaraca izbrojao prije nego što sam se onesvijestio, kaže Janković.

Nakon ispitivanja Janković je, sjeća se, odveden u prostoriju gdje su se nalazili njegovi suborci.

Tu su me moji prijatelji oprali jer sam se od batina uneredio. Dali su mi druge hlače i sačuvali mi okrajak kruha. Nisam ni zagrizao taj okrajak. U sobi je bio neki sat, prošla je ponoć, ponovno su se otvorila vrata i vojni policajac me opet odveo na ispitivanje kod Medića, gdje sam dobio ponovno nekoliko šamara, papir i olovku, kaže Janković.

Ilija Ačkar, dragovoljac Hrvatskih obrambenih snaga, u zarobljeništvu je svakoga dana trpio batine. Tukao ga je, kaže, među ostalim i Medić.

Kad se sjetim da je ovaj gospodin ovdje otvorio vrata i predao Josipa Boldiša ubojicama koji su ga umlatili u kupaonici. Tukli su ga dok nije preminuo. U Sremskoj Mitrovici, u podrumu gdje je kupaonica i ta "brijačnica". Tamo su on, i još jedan gospodin, ne mogu vam reći njegovo ime, možda i on naiđe, zna se tko je taj gospodin koji me s njim zajedno ispitivao. On me držao za glavu, tukao me pendrekom po glavi. Klečao sam na gajbi od Coca-Cole, danima sam znao tako klečati. Jedan udara po tabanima, drugi po glavi. Na leđima masnica, ali kakva. Samo jedna od tristo udaraca po jednom mjestu, kaže svjedok Ilija Ačkar.

Svjedočio je i Željko Marić koji je s ocem prošao pakao srpskih logora. I njega je, tvrdi, maltretirao Medić.

Nakon jedno šestog udarca, ja sam počeo vrištati. Bolovi su bili nenormalni. Kaže mi da prestanem vrištati. Uzme pendrek i udara, udara. Ja počnem klecati. Uzeo je papir A4, smotao ga nekoliko puta i rekao mi da zinem. Ja zinem, on kaže zagrizi. Ljudi, vjerujte mi, ja sam od bolova, sline, prožvakao taj papir. On je mene toliko tukao. Imao sam ispod 70 kilograma. Imao sam vojne hlače i kada bih padao dolje, on bi me kao malo dijete digao, vratio na stolicu i tukao, rekao je svjedok Željko Marić.

Sudbeno vijeće danas je produžilo istražni zatvor optuženom Vojislavu Mediću, za kojega obrana i dalje tvrdi da se radi o zamjeni identiteta, a suđenje se nastavlja sutra kada bi trebala svjedočiti još trojica logoraša.