STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

PROJEKT EKONOMSKOG FAKULTETA, FERIT-A I ODJELA ZA MATEMATIKU: Projekt „Učeničko poduzetništvo – 404“ srednjoškolcima otkriva tajne poslovnog i IT svijeta

Što znači biti poduzetnik, kako kvalitetnu poslovnu ideju pretvoriti u djelo, ali i zašto o takvim pothvatima razmišljati već u srednjoj školi? Pedesetak učenika iz brojnih škola Osječko-baranjske županije odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja dobit će u sklopu novog projekta koji su zajendičkim snagama pokrenuli osječki Ekonomski fakultet, FERIT i Odjel za matematiku.

Projekt „Učeničko poduzetništvo – 404“ srednjoškolcima otkriva tajne poslovnog i IT svijeta
Projekt „Učeničko poduzetništvo – 404“ srednjoškolcima otkriva tajne poslovnog i IT svijeta

Sudionici projekta „Učeničko poduzetništvo 404 - razvoj i primjena projektnih ideja“ premda mladi,  mnogi  već sada imaju veliki interes za poduzetništvo, no još uvijek im nedostaju određena znanja i vještine. Taj problem pokušat će riješiti niz edukacija koje će im na njima primjeren način približiti tajne i zanimljivosti poduzetničkog svijeta.

S poduzetništvom sam upoznat ove godine. Bio sam već na radionici u sklopu moje škole i zanima me, tako da bih htio produbiti svoje znanje, kaže Filip Škrnjug, učenik.

Razrednica nas je prijavila zato što je shvatila da smo motivirani za to i da želimo više naučiti o tome i da možda se u budućnosti želimo baviti s time, kaže učenica Iva Hefer.

Koji su ključni poduzetnički pojmovi, kako razvijati kvalitetne ideje, ali i kako se odvažiti biti poduzetnik samu su neka od pitanja na koja će odgovoriti ovaj projekt.

Vrlo često mi u društvu očekujemo da poduzetnici moraju biti uspješni. Vrlo često je normalno da poduzetnici propadnu i ne uspiju, ali mi trebamo biti ti koji trebamo te mlade ljude potaknuti da vjeruju u sebe, da neće uspjeti svaki put iz prvog pokušaja, ali sigurno drugi, treći ili peti pokušaj je onaj koji će donijeti nešto i razviti njihov pothvat, kaže dekan EFOS-a Boris Crnković.

Osim što će otkriti tajne poduzetništva, učenici će dobiti i uvid u IT sektor, jer područja su to koja u današnje vrijeme idu ruku pod ruku.

Kada govorimo o IT-u to možemo vidjeti iz primjera razvoja sektora u našem gradu i županiji. Dakle, radi se o iznimno propulzivnom, dinamičnom i širokom području gdje se praktički razvijaju nove tehnologije na mjesečnoj razini. Nastaju novi proizvodi, nastaju novi poslovi, što je nama poseban izazov u obrazovanju inženjera tako da definitivno potencijala ima, kaže dekan FERIT-a Osijek Tomislav Matić.

Uz osječki Ekonomski fakultet i FERIT, svoj doprinos ovoj priči dao je i Odjel za matematiku. Projekt je vrijedan 11 milijuna i sto eura, a u potpunosti ga je financirala Osječko-baranjska županija. Jedna je to samo u nizu mjera kojom nastoje potaknuti razvoj poduzetništva, pogotovo kada su u pitanju mladi.

Naša županija je prva županija koja je omogućila poduzetnicima početnicima beskamatne kredite, a isto tako imamo i niz različitih bespovratnih potpora za unaprijeđenje poslovanja od različitih edukacija, savjetovanja i mentoriranja. Što se tiče samog broja poduzentika početnika, mi možemo reći da nam je u kontinuitetu i porast broja obrta i broja trgovačkih društava tako da ove mjere donose i konkretne rezultate, kaže Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ.

Projekt će obuhvatiti  edukacije u trajanju od 40 sati na kojima sudjeluje više od 50 srednjoškolaca iz Osječko-baranjske županije, a koji se ne obrazuju u navedenim područjima kako bi ih se, među ostalim, potaknulo i da razmisle o nastavku školovanja na navedenim fakultetima.