STV Live
Srijeda, 20. listopad 2021.
18°C
"Cilj mudrog nije da osigura zadovoljstvo, već da izbjegne bol." - Aristotel

Osječko-baranjska

ZANIMLJIVI SVIM GENERACIJAMA: Projekti vrijedni preko 300 milijuna kuna u Donjem Miholjcu

Područje grada Donjeg Miholjca do kraja ove i početka iduće godine očekuje pokretanje više projekata koji će biti zanimljivi svim generacijama stanovništva. Pred samom realizacijom su nova gradska tržnica i sportsko-rekreativni centar, a na jakim temeljima stoje i dva mega-projekta. Radi se o izgradnji nove odvodnje na području prigradskih naselja i miholjačke aglomeracije te obnovi kulturno-povijesne baštine Prandau-Mailath. Vrijednost navedenih investicija bit će preko 300 milijuna kuna.

Projekti vrijedni preko 300 milijuna kuna u Donjem Miholjcu
Donji Miholjac

Grad Donji Miholjac nedavno je dobio građevinsku dozvolu za izgradnju nove, zatvorene, grijane i klimatizirane gradske tržnice, čija će ukupna vrijednost biti nešto viša od 12 milijuna kuna, a čije se otvorenje očekuje početkom 2023. godine.

„Na mjestu postojeće, koja će biti jednim dijelom adaptirana, a bit će dograđena i nova tržnica ispred postojeće, na tom platou današnje", kaže gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić.

Također, građevinska dozvola odobrena je za izgradnju novog sportsko-rekreacijskog centra na prostoru postojećeg stadiona NK Jedinstva.

„Gdje ide potpuno nova tribina, novi tereni, dio atletske staze. To je ono što će zasigurno radovati naše, kako nogometaše, tako i ostale sportaše jer postojeća tribina je već dotrajala, derutna te je došao red da i nju obnovimo, odnosno napravimo novu", kaže Aladić.

Vrijednost ovoga projekta, kao i u slučaju nove tržnice, kretat će se na oko 12 milijuna kuna.

No, jedan od dva buduća mega-projekta na miholjačkom području težak 130 milijuna kuna jest izgradnja odvodnje u prigradskim naseljima Donjeg Miholjca i aglomeraciji Općina Magadenovac i Viljevo.

„Sela Podgajci, Đurađ i Općina Viljevo se spajaju na pročistač otpadnih voda u Donjem Miholjcu, dok će se južni dio spajati na pročistač koji će se graditi u Malinovcu, dakle, u Općini Magadenovac", kaže Aladić.

Dokumentacija za ovaj projekt bit će gotova do kraja veljače, tako da bi do kraja 2022. godine trebao biti objavljen natječaj za izvođača radova.

A najskuplji i najzahtjevniji projekt na čijoj se realizaciji trenutačno radi jest obnova kulturne baštine Prandau-Mailath.

Potpuna obnova dvoraca, izgradnja botaničkog vrta i rekonstrukcija miholjačkog centralnog trga. Mi imamo spremnu svu dokumentaciju. Imamo građevinske dozvole i očekujemo da će u dogledno vrijeme, tijekom naredne godine ili 2023. biti podignut taj natječaj da se možemo prijaviti kako bismo dobili sredstva za izgradnju", kaže Aladić.

Troškovnička vrijednost ovoga projekta iznosi oko 180 milijuna kuna te bi veći dio iznosa treba doći iz fondova EU. Radi se o projektu koji je uvršten i u strateške ciljeve OBŽ, a sama obnova i izgradnja mogla bi trajati između 3 i 5 godina.