STV Live
Srijeda, 07. lipanj 2023.
16°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Proračun Belog Manastira za 2023. godinu 10 milijuna eura

Gradsko vijeće Belog Manastira usvojilo je novi gradski proračun za 2023. godinu „težak“ 9 milijuna i 970 tisuća eura. Na razini je to ovogodišnjeg proračuna, a usmjeren je na nastavak razvojnih projekata, poručuje gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Proračun Belog Manastira za 2023. godinu 10 milijuna eura
Proračun Belog Manastira za 2023. godinu 10 milijuna eura

Ruke u zraku belomanastirskih gradskih vijećnika za najvažniji financijski dokument grada. Proračun za sljedeću godinu i u Belom Manastiru po prvi je put iskazan u eurima, a najavljuje nastavak provedbe razvojnih projekata, tvrdi belomanastirski gradonačelnik.

Nastavljamo, po meni, dosta bitnih stvari, to su novi razvojni projekti u poslovnoj zoni. Prometnice u poslovnoj zoni. Ponovno ćemo nominirati, jer ove godine bi trebao biti natječaj za mjere 7.4.1 za prometnicu prema Popovcu vrijednu milijun eura. Oko 500 tisuća eura je vrijednost ovih prometnica. Nastavljamo obnovu ulica koje će se obnavljati nakon završetka aglomeracije, prvenstveno u Branjinom Vrhu. Tamo su predviđene prve dvije ulice Vinogradska i Kneževačka, tako da ćemo uz sve ostale projekte riješiti sve ono što smo zamislili, kaže Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.

Belomanastirski gradonačelnik ističe i kako je važno da se unatoč smanjenju poreznih prihoda u ovoj godini od čak 2 milijuna kuna zbog manjeg broja stanovnika, uspjelo zadržati socijalna prava, ali i isplatiti energetski dodatak umirovljenicima.

To mi je jako bitno. Svi ostali projekti i programi ustanova na području grada, od Umjetničke škole, knjižnice, vrtića, javne vatrogasne postrojbe idu i dalje. O nekim dodatnim pravima ćemo još razgovarati preko kolektivnih ugovora i za sada je sve onako kako je planirano, kaže Rob.

A od planiranih 10 milijuna eura, kolika je visina proračuna za sljedeću godinu, polovica se odnosi na izvorne prihode grada, a ostalo su sredstva koja se planiraju namaknuti iz nacionalnih ili europskih fondova.

 

Uz proračun, gradski vijećnici Belog Manastira, usvojili su i programe građenja i održavanja komunalne infrastrukture, utroška sredstava šumskog doprinosa i sredstava od prodaje kuća ili stanova u državnom vlasništvu na području grada Belog Manastira za 2023. godinu.