STV Live
Ponedjeljak, 11. prosinac 2023.
1°C
"Danas ljudi znaju cijenu svega, a vrijednost ničega" -O. Wilde

Vukovarsko-srijemska

''UMJETNIK U POGONU'': Radnička kultura Borova kroz oči umjetnika

Tvornica Borovo nezaobilazan je dio lokalne industrijske baštine, ali i svojevrsni kulturni simbol. Svojom tradicijom dugom više od 90 godina zauzima značajno mjesto u izgradnji radničkog identiteta ovih prostora, kako nekad tako i danas. A kako Borovo i njegova simbolika izgledaju kroz oči različitih umjetnika, posjetitelji mogu saznati na izložbi „Umjetnik u pogonu“.

Radnička kultura Borova kroz oči umjetnika
Radnička kultura Borova kroz oči umjetnika

Troje umjetnika, sedam umjetničkih djela i sedam različitih, ali međusobno povezanih priča objedinjeno je na novootvorenoj izložbi u vukovarskom Gradskom muzeju. Raznim motivima, autori Zoran Šimunović, Ivana Stećuk i Veronika Tzekova oživjeli su prošlost, ali i predstavili sadašnjost nekadašnjeg obućarskog giganta Borova koji je svoj trag osim u industriji ostavio i u kulturi.

Zapravo ta cijela priča se zakolutala kroz dobar niz godina, a vezana je za industrijsku baštinu koja je zamrla u Europi. I kod nas je zamrla i mi koji smo se bazirali na tvornicu Borovo je onaj segment koji je još ostao živ, na neki način on još živi. Ono što je bio zadatak nas umjetnika i mene kao kustosa i cijelog projekta je da se umjetnici inspiriraju onim što je ostalo unutar nekog objekta, neke građevine, kaže kustos Gradskog muzeja Vukovar Zoran Šimunović.

A to su prije svega radnici koji su uz modu i industriju umjetnicima bili glavna inspiracija.

Oni su temelj, oni su nositelji svega ovoga i zapravo stvaramo njima u čast na neki način i imamo želju da pokažemo samo jedan drugačiji suvremeni izričaj i njihov doprinos koji je bio nekad i doprinos koji je sad i što je postao kroz oči nekog umjetnika, kaže Šimunović.

Da oni doista jesu najbitniji dio ove priče potvrđuje i činjenica da je Borovo nekada imalo više od 20 tisuća zaposlenih, dok ih je danas tek oko 600. Uglavnom su to bile žene pa se kroz izložena djela provlači i simbolika feminizma.

I danas su žene nositeljice te industrije. Nama je velika većina zaposlenih u tvrtki upravo žene, čak štoviše majke tako da nam je to stvarno čast i ponosni smo na taj naš dio. One pronalaze nekako svoju inspiraciju i imaju vremena i za djecu i za sve, kaže Marijana Grubišić, članica Uprave Borovo d.d.

Izložba je postavljena u okviru projekta „Misli modu“ koji provodi mreža europskih kulturnih instituta EUNIC Hrvatska. Osim što problematizira različite teme, ovaj projekt omogućuje i kulturnu suradnju domaćih i stranih umjetnika pa veliki značaj ima i za Vukovar.

Mislim da je također vrlo zanimljivo da se ovo odvija upravo u Vukovaru jer oživljava dio povijesti grada koji nije toliko poznat. Vukovar se uvijek povezuje sa svojom tragičnom prošlošću, ali je zanimljivo povezati ga i s modom, industrijom koji su također važan dio povijesti grada, kaže predsjednik EUNIC Clustera Mikel Iriso Ivchenko.

Mi moramo biti zadovoljni, sretni i ponosni na činjenicu da naš Gradski muzej zajedno s gradom Vukovarom ima iznimnu suradnju sa svim ustanovama u kulturi na području Republike Hrvatske i ova izložba je samo još jedan dokaz kvalitetne i dobre suradnje i otvorenosti ne samo u gradu Vukovaru nego i široj zajednici, kaže zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

Izložba je otvorena do kraja mjeseca, a uz nju svi zainteresirani u osječkom Kinu Urania mogu popratiti i filmski program projekta koji se održava od 28. studenog do 19. prosinca.