STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
16°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

DVA PROJEKTA VRIJEDNA PREKO 70 MILIJUNA KUNA: Regionalni centar kompetentnosti riješit će problem nedostatka stručnog kadra

Elektrotehnička i prometna škola Osijek 2018. godine imenovana je regionalnim centrom kompetentnosti. A kako bi se centar uspostavio i razvijao oživljena su dva projekta ukupne vrijednosti preko 70 milijuna kuna. Cilj centra je pripremiti stručni kadar u stvarnim uvjetima rada.

Regionalni centar kompetentnosti riješit će problem nedostatka stručnog kadra
Regionalni centar kompetentnosti riješit će problem nedostatka stručnog kadra

Potrebna infrastruktura za razvoj centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek preduvjet je kako bi se učenike pripremilo za tržište rada u što realnijim uvjetima. Vrijednost projekta je nešto viša od 43 milijuna kuna. Sama zgrada je u poodmakloj fazi izgradnje, a u tijeku je nabavka opreme.

„Želimo opremiti nove prostore za automatizaciju, pogonsku tehniku, obnovljive izvore energije, za IT sektor. Stoga trebamo nove, suvremene računalne kabinete. Imat ćemo i prostor, gdje će učenik moći snimiti zvuk i sliku, obraditi taj zvuk i sliku, napraviti neku web ili mobilnu aplikaciju te tako biti spreman nakon završetka školovanja za svijet rada", kaže ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić.

Drugi projekt, vrijednosti gotovo 30 milijuna kuna, ima za cilj razvoj novih programa osposobljavanja i usavršavanja cjeloživotnog obrazovanja.

„U zadnje vrijeme nam se javljaju poslodavci jer nedostaje radne snage te se upravo zbog toga želimo više okrenuti prema potrebama tržišta poslodavaca i vidjeti što to u Osijeku i okolici, u Slavoniji i Baranji treba kako bismo mogli obrazovati tu radnu snagu", kaže Kovačić.

Stručno osposobljavanje radne snage u područjima novih tehnologija važan je faktor za jačanje gospodarstva te istovremeno podizanje kvalitete života istoka Hrvatske.

„Ono što želimo postići i što će se postići kroz ovaj regionalni centar kompetentnosti je upravo to da se na taj način približimo zapadu Europe u načinu razmišljanja da ne moraju svi završiti fakultet. Dakle, da je dovoljno i srednjoškolsko obrazovanje za određene vrste poslova jer će takvih stručnjaka trebati što više", kaže zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Osim Grada Osijeka partner u ovim projektima je i OBŽ, a sufinancirani su kroz fondove Europske unije.