STV Live
Nedjelja, 19. svibanj 2024.
21°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Sport

PROBLEMI NA OPUS ARENI: S dijela istočne tribine otpao komad betona, o svemu se oglasili iz NK Osijek i tvrtke Eurokamen

"Potaknuti neugodnim događajem na našem stadionu tijekom utakmice Osijek – Dinamo, odigrane u nedjelju, 3. ožujka 2024. godine, prije svega želimo istaknuti kako smo i mi u NK Osijek ostali neugodno iznenađeni spoznajom da je s dijela istočne tribine otpao jedan komad betona. Sreća je, dakako, da pritom nitko nije ozlijeđen, no naša isprika ide svima koji su na bilo koji način mogli biti ugroženi u takvim okolnostima, pa i zbog samog osjećaja nelagode u tim trenucima", kažu iz kluba u priopćenju.

S dijela istočne tribine otpao komad betona, o svemu se oglasili iz NK Osijek i tvrtke Eurokamen
Opus Arena FOTO: NK Osijek

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Odmah po saznanju o spomenutom događaju izvršen je inicijalni pregled istočne tribine te je utvrđeno da je došlo do odvajanja zaštitnog sloja betona, a ti su radovi izvođeni u prvoj fazi izgradnje stadiona Opus Arena, tijekom 2020. godine, kada je radove izvodila tvrtka Eurokamen d.o.o. Uočena su oštećenja na nekonstruktivnom dobetoniranom dijelu, odnosno nisu zamijećena nikakva vidljiva konstruktivna oštećenja same konstrukcije tribine. Istom prilikom je izvršeno ograđivanje toga prostora iz sigurnosnih razloga.

Obavještavamo javnost da će bez odgode biti izveden izvanredni pregled građevine, kako bi se moglo žurno pristupiti odgovarajućoj sanaciji. Napominjemo kako će se istovremeno poduzeti i radnje s ciljem utvrđenja samoga uzroka oštećenja i odgovornosti sudionika u izgradnji stadiona za ista."

Također, oglasili su se i iz tvrtke Eurokamen, njihovo priopćenje također prenosimo u cijelosti:

“EUROKAMEN je bio izvođač konstruktivnog dijela novog stadiona NK Osijek, radovi tzv. 1. faze, sve radove je izveo bez ikakvih, dakle niti najmanjih nedostataka sa svojom vlastitom operativom i stručnim kadrom. Sudskim osiguranjem dokaza i Potvrdama samog Naručitelja radova potvrđena je kvaliteta i opseg radova EUROKAMENA.

Radove na spoju montažne i monolitne konstrukcije NIJE IZVODIO EUROKAMEN. Te radove su izvodili izvođači narednih faza radova koji su uslijedili poslije naših konstruktivnih radova.

EUROKAMEN je izvodio radove montažne i monolitne konstrukcije, konstruktivne radove. U svom priopćenju NK Osijek i sam navodi, a što je razvidno i iz snimke, da se ne radi o konstrukcijskim oštećenjima već oštećenjima, citat: "na nekonstruktivnom dobetoniranom dijelu stadiona

Naručitelj je u fazama nakon naše izvodio radove na spoju montažne i monolitne konstrukcije s drugim izvođačima i to na način na koji smo ga unaprijed upozorili da je neispravan. Naime, postupajući kao savjestan i stručan Izvođač radova, a o čemu je bilješku sastavio stručni nadzor i tadašnji voditelj projekta, upozorili smo Naručitelja da "dobetoniranje" nije prihvatljivo rješenje za spoj konstrukcija i da ga nikako ne preporučujemo Naručitelju. Voditelji projekta su tada, nakon našeg upozorenja, isto tako preporučili Naručitelju drugačija rješenja koja su primjenjivana na drugim stadionima.

U drugoj fazi radova, Naručitelj je radio spojeve montažne i monolitne konstrukcije "dobetoniranjem", što je i razlog aktualnog otpadanja betona sa stadiona. Dobetoniranje je zabranjena metoda za izvedbu na čiju neprikladnost smo na vrijeme upozorili Naručitelja. Drugi objekti slične namjene su riješili spojeve podkonstrukcijom čiju metodu je prezentirao i tada aktualni nadzor ZDL i voditelj projekta kao prijedlog za drugu fazu radova.

Zbog čega se je Naručitelj ipak odlučio za "dobetoniranje" i koji Izvođači su pristali izvoditi takve radove na spoju konstrukcija, to morate pitati Naručitelja radova.

Prilažemo Vam i fotografije iz kojih je razvidno kako je EUROKAMEN izveo konstrukcijske elemente istočne tribine prema pravilima struke kontinuiranom betonažom bez prekida elemenata montažne i monolitne konstrukcije. Montažni elementi su se montirali na monolitnu konstrukciju. Svi elementi su izvedeni u kontinuitetu, ovjereni kvalitetom i ispitivanjima.

FOTO: Eurokamen

Naša stručna upozorenja su se nažalost pokazala ispravnima. EUROKAMEN je ponosan na kvalitetu konstrukcijske izvedbe stadiona, a čemu su sastavljena sva mjerodavna izvješća. Eurokamen ne može odgovarati za radove koje su uslijedili nakon završetka naše faze radova.

Svoja potraživanja koja imamo zbog toga što nam Naručitelj nije platio radove koje smo izveli u zadnjih šest mjeseci rada na stadionu naplaćujemo sudskim putem."