STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
35°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

POVIJESNI DATUM ZA OSJEČKU HITNU SKRB: S radom započeo novi osječki OHBP – na bolje se uvijek brže i lakše prilagodi

Objedinjeni hitni bolnički prijem osječkog KBC-a danas je započeo s radom u novom objektu izgrađenom na istočnom dijelu bolničkog kompleksa. Prvi dojmovi pacijenata i djelatnika i više su nego zadovoljavajući, a sve je zabilježila i naša kamera.

Povijesni datum za osječku hitnu skrb. Sav prijem, obrada i zbrinjavanje hitnih bolesnika od sada se odvija u novoizgrađenom objektu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema osječkog KBC-a.

Danas nam je prvi radni dan u novom hitnom prijemu. Kao što ćete imati priliku vidjeti sama zgrada je građena po svim pravilima urgentne medicine što će omogućiti  našim pacijentima efikasnu dijagnostičku obradu i liječenje njihovih hitnih stanja, a ja se nadam i nama djelatnicima ovako moderno uređeni prostori će omogućiti jedan ugodniji boravak i rad u ovako modernoj zgradi, kaže Hrvoje Roguljić (OHBP KBC Osijek).

Danas nam je prvi radni dan u novom hitnom prijemu. Kao što ćete imati priliku vidjeti sama zgrada je građena po svim pravilima urgentne medicine što će omogućiti  našim pacijentima efikasnu dijagnostičku obradu i liječenje njihovih hitnih stanja, a ja se nadam i nama djelatnicima ovako moderno uređeni prostori će omogućiti jedan ugodniji boravak i rad u ovako modernoj zgradi.

- Nije mi dobro bilo jučer, pa sam danas došla. Malo sam zbunjena na prostor i dok se malo ne snađemo, ali je lijepo da imamo tako nešto novo, i zadovoljna sam, kaže pacijentica Vesna Hes.

Zadovoljni su i sami djelatnici, kojima je također još uvijek sve novo, osim punih ruku posla.

- Mi smo za sad zadovoljni, malo je kaotično dok se svi ne naviknemo, to će se sve brzo riješiti. Zadovoljni smo sa zgradom, iz jednog razloga najviše što smo sad svi međusobno povezani. Znači, nismo više podijeljeni u 3 dijela, sve je brže, i za nas, i za pacijente, kaže medicinska sestra Marija Vujnović.

Prednosti su što je sve novo, lijepo, čisto uredno, još se uhodava, normalno, nije to ono kao što treba bit, ali nadamo se da ćemo se kroz nekih mjesec dana svi uhodat. Uglavnom, vidim da je sve kako treba, u početku sve funkcionira, tako da ja mislim da će imat onu ulogu, za što je i namijenjeno. Napravili smo jedno desetak gipseva tijekom jutra, ali kažem, sve funkcionira kako treba za sad, nema nikakvih problema, kaže medicinski tehničar gipser Damir Matijević.

Novi objekt prostire se na 8 i pol tisuća četvornih metara. Objedinjeni hitni prijem smješten je u prizemlju zgrade, dok će se na prvom i drugom katu nalaziti ambulante dnevne bolnice i operacijske sale.

Suvremeno, moderno, sofisticirano – tako sve izgleda ovdje u novom osječkom Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. Prava bolnica u malom, samo bez dužeg stacionarnog smještaja. Hitna uistinu kao u američkim televizijskim serijama

Ova zgrada je lakše dostupna definitivno, kako vozilima hitne pomoći, tako i samim našim pacijentima, tako je projektirana. S druge strane na jednom mjestu imamo i dijagnostiku i sve medicinske struke koje su bitne, odnosno involvirane u trijažu i obradu hitnog pacijenta na jednome mjestu, tako da mislim da će ovakva zgrada pružiti jednu bržu trijažu, dijagnostiku i terapiju naših pacijenata, kaže Roguljić.

Koncept objedinjenih hitnih prijma ustrojen je u četiri najveća bolnička centra u Hrvatskoj, a u Osijeku je počeo raditi prije deset godina i u tom je razdoblju primio više od pola milijuna pacijenata iz pet slavonskih županija koje mu gravitiraju. Vrijednost novog objekta prije samog dovršetka procijenjena je na 22 i pol milijuna eura, a većina novca osigurana je iz europskog fonda.