STV Live
Ponedjeljak, 05. prosinac 2022.
10°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Hrvatska

STIPO MLINARIĆ: ''Sada je vrijeme za pritisnuti Srbiju i tražiti istinu o nestalima i odštetu''

U jeku brutalne agresije putinovog režima na Ukrajinu i stravičnog zločina u Buči ukrajinski ministar obrane koji je taj zločin usporedio s Vukovarom upozorio je na patnje Grada heroja više nego bilo koja vlast u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina, kazao je saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić – Ćipe. Upozorio je kako je i Hrvatska imala svoje Bučje – srpski koncentracijski logor kod Pakraca, te kako je upravo sada vrijeme da se pritiskom na Srbiju koja nije osudila rusku invaziju riješe nikada raščišćena pitanja nestalih, odštete logorašima, te ratne odštete.

''Sada je vrijeme za pritisnuti Srbiju i tražiti istinu o nestalima i odštetu''
Stipo Mlinarić: Sada je vrijeme za pritisnuti Srbiju i tražiti istinu o nestalima i odštetu

O Buči je čuo cijeli svijet, svi su čuli za stravične zločine gdje je ubijeno 300 ljudi, kazao je saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić. Dodao je i kako se zbog ovog zločina u svjetskoj javnosti ponovno čuje i za zločine u Vukovaru, više nego u posljednjih 30 godina, te je podsjetio i kako Hrvatska ima svoje Bučje, srpski logor kod Pakraca gdje je završio i oteti doktor Šreter, a kojem ni 30 godina kasnije ne znamo gdje su kosti. Mlinarić je podsjetio i kako je u Vukovaru u zadnjih 48 sati ubijeno 1200 ljudi, 1000 na Veleprometu i 260 na Ovčari, za koje nitko nije odgovarao.

- Vrh JNA ne da nije odgovarao, hrvatska država nije podnijela kaznenu prijavu niti bilo što, da je pokušala procesuirati vrh JNA. To je tragedija ove politike, to je tragedija svih politika u ovih zadnjih 20 godina, kaže saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta je podsjetio i kako je već drugog dana rata u Ukrajini predsjednik Zelenskij objavio da su se obračunali sa svojom petom kolonom. U svakom ratu postoji ta peta kolona koja radi za neprijateljsku stranu, no u Hrvatskoj je HDZ nažalost dopustio da ona, a pri tom mislim na SDSS, postane dio vlasti, zaključio je.

- Vidjelo se poslije izbora u Srbiji gdje je prvu čestitku uputio doktor Stanimirović, a iza njega Andrej Plenković. Doktor Stanimirović koji je viđen na Ovčari 20.11.'91. gdje je napravljen masakr nad ranjenicima vukovarske bolnice, i koji je danas uglađeni član SDSS-a i koji danas u RH puno bolje živi kao agresorski vojnik, kao okupacijski gradonačelnik nego branitelji koji su branili Vukovar, Škabrnju, Bučje, Petrinju ili bilo koji drugi grad u Hrvatskoj, kaže Mlinarić.

Rat u Ukrajini primjer je kako se neraščišćena povijest vrati kao bumerang i onda se svi iščuđavamo zašto se to događa u 21. stoljeću, nastavio je Mlinarić. Mi u Domovinskom pokretu ne želimo da se naša djeca bave '91. i osudom zločina, to mi moramo riješiti sada dok još ima živih svjedoka, da svojoj djeci ostavimo čistu povijest, kazao je. Komentirao je i protjerivanje ruskih diplomata iz europskih zemalja.

- Podržavam to, to trebamo napraviti. Što bih ja još napravio. Ja bih potjerao i srbijanske diplomate iz Zagreba. I pozivam našeg ministra vanjskih poslova i premijera Plenkovića nek potjera srbijanskog veleposlanika z Zagreba, nek naprave pritisak, izbori su prošli u Srbiji, da sjednemo napokon sa srbijanskom vlasti, nema izbora sada ni kod njih, nema ni kod nas, da sjednemo i da počnemo od one nulte točke, a to su nestali, 1860 ljudi, da probamo riješiti to, kaže Mlinarić.

Istaknuo je i kako je predsjednik Srbije Vučić u pobjedničkom govoru rekao „nemojte tražiti od nas ispriku, mi od vas ne tražimo ispriku“. Ja od Vučića ne tražim ispriku, niti od srbijanske države, ali tražim odštetu za logoraše kojih je preko 15 000 bilo u Srbiji. Tražimo i da Srbija plati odštetu za porušene gradove i porušena sela, ne zbog novca nego zbog povijesti, da bude presuđeno, da se zna tko je agresor, da se nikad više u povijesti to ne dogodi, da se ne dogodi našim unucima, poručio je Mlinarić. Na novinarsko pitanje komentirao je i rekonstrukciju Vlade.

- Prvo i osnovno rekonstrukcija Vlade bi trebala krenuti od premijera Plenkovića, njega treba prvo rekonstruirat i smjenit, jer on nije dobar izbornik, loš je izbornik, baš što ste  rekli da je do sada zamijenjeno 18 ministara u njegove dvije vlade. Sad će biti još jedno pet-šest, znači bit će jedno 24 ministra. Postavlja se onda pitanje tko tu ne valja. Osim jednog ministra, a to je Tomo Medved, Tomo Medved je najveći demagog ove plenkovićeve vlade, kaže Mlinarić.

Zašto Tomo Medved, plenkovićev smokvin list, ne stane ovdje i kaže ovo što sam ja rekao, ajmo stisnuti Srbiju koja nije osudila rusiju, ajmo sad raščistiti s tim, da dobiju logoraši odštetu, da dobijemo ratnu štetu, i da saznamo sudbinu nestalih, zaključio je saborski zastupnik Domovinskog pokreta.