STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
6°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

PRODUŽEN ROK ZA SVINJOKOLJE: Seljaci: ''To je mali pomak, ali ne odustajemo od blokada granica, već smo kupili ljepilo''

U Narodnim novinama objavljena je nova naredba Ministarstva poljoprivrede o izmjenama mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge, kojom se dopušta klanje svinja u kućanstvima na zaraženom području do 30. ovoga mjeseca. U Stožeru za obranu hrvatskog sela smatraju to malim pomakom do kojega ne bi došlo da nisu digli svoj glas. I dalje inzistiraju na ispunjenju svih svojih zahtjeva ili će u masovne prosvjede s blokadama granica.

Seljaci: ''To je mali pomak, ali ne odustajemo od blokada granica, već smo kupili ljepilo''
Ilustracija

 

Mali pomak u borbi sela za pravo i pravdu. Tako novu naredbu Ministarstva poljoprivrede, koja je objavljena u Narodnim novinama s datumom 2. studenog, komentiraju u Stožeru za obranu hrvatskoga sela.

- Dozvoljava se nula i prva kategorija klanja u vlastitim dvorištima uz prethodni veterinarski pregled, u roku od 24 sata, kaže Tomislav Pokrovac, Stožer za obranu hrvatskog sela.

 

O izmijenjenoj naredbi do danas nije bilo službenog očitovanja resornog Ministarstva poljoprivrede, a za nju su, kažu, seljaci doznali slučajno.

 - Na jedan način smo i zadovoljni, jer vidi se neki pomak. S druge strane ta odluka Ministarstva nije ono što smo mi željeli i tražili. Ona je totalno nedorečena. Mi tražimo da se na području cijele RH dopusti održavanje svinjokolja, a ovo što su oni poslali to je totalno nedorečeno. Također smatramo kako je ova odluka donesena kako bi  Stožer za obranu hrvatskog sela na čelu s Pokrovcem i sa mnom, ostao bez ljudstva i drugih županija u potpori prosvjedu, ali to im neće proći, mi smo u kontaktu sa svim ostalim županijskim centrima, kaže Milenko BilićStožer za obranu hrvatskog sela.

Ključan je, kažu u Stožeru, sljedeći petak. Za minutu do 12 zatražili su sastanak s čelnicima Ministarstva i Vlade u Retkovcima.

- Ukoliko dođe do sastanka i dogovora mi odustajemo od svih nakana. Ukoliko se oni ne odazovu i ne dođe do dogovora, Stožer kreće u prosvjede, kako smo i rekli, idemo na blokade granica. Mi smo kupili već ljepilo, ljepit ćemo se za asfalt tako da nas jedino mogu helikopterom ili bagerom odlijepiti s tog asfalta, kaže Bilić.

Iz Stožera za obranu hrvatskog sela poručuju kako od svojih zahtjeva neće odustati ni milimetra. Prvi i osnovni je zaustavljanje eutanazije svinja, a inzistirat će i na konkretnim mjerama za spas poljoprivrede i sela.