STV Live
Nedjelja, 19. svibanj 2024.
22°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

''ŠTO JE NEKOME SMEĆE, DRUGOME JE BLAGO'': Smotra učeničkih zadruga: Od ukrasnih teglica do paprenjaka Dore Pejačević

Kako se može iskoristiti repromaterijal, u što se može dodati aronija i kakvi su se paprenjaci jeli u obitelji Pejačević otkrilo se danas na smotri učeničkih zadruga koja se vratila nakon dvije godine i napravila gužvu u maloj osječkoj ulici.

Smotra učeničkih zadruga: Od ukrasnih teglica do paprenjaka Dore Pejačević
Smotra učeničkih zadruga: Od ukrasnih teglica do paprenjaka Dore Pejačević

Rukotvorine, domaći proizvodi i paprenjaci prema receptu obitelji Pejačević krasili su štandove u Školskoj ulici na smotri učeničkih zadruga, a sve izloženo  izradile su vrijedne ruke učenika i učitelja osnovnih i srednjih škola Osječko-baranjske županije.

- Mi smo se ovdje predstavili s broševima, imamo broševe od recikliranih materijala s kožom i tilom. Jako su šareni i sretni i nadamo se da ćemo s njima ljudima donijeti osmjeh na lice.

Možemo vidjeti sukulente, pekmeze i naš proizvod Ljutu Šokicu.

Napravili smo keksiće od aronije, pekmezić od aronije i čaj od aronije.

Vidjeli su se i proizvodi od recikliranih materijala – džepovi nekadašnjih traperica uz male dodatke postali su torbice, a limenke i korištene teglice dobile su novo ruho.

- Naš moto je bio što je nekome smeće, drugome je blago, kaže Maša te dodaje kako teglice nije bilo teško izraditi.:

- Potreban je samo materijal, ništa pretjerano.

A učenici zadruge „Mladost“  iz Našica otkrili su nam povezanost između Dore Pejačević i paprenjaka koje su pripremili baš za ovu prigodu.

- Pronađena je knjiga recepata, a nama se posebno svidio ovaj recept i odlučili smo ga isprobati kako bismo pokazali kulturu našeg kraja jer je Dora posebno poznata u Našicama jer je bila stvarno dobra skladateljica, kaže Inga.

Za vrijeme pandemije skupljali su ideje koje su pretvorili u prekrasne radove i nakon dvije godine nastavili tradiciju ove smotre.

- Puno nade polažemo u njih jer znamo da je poduzetništvo jedan od temelja gospodarskog razvoja svakoga kraja, pa tako i grada Osijeka i Osječko-baranjske županije jer ipak je ovo županijska smotra zadruga, ali i u konačnici i cijele Republike Hrvatske. i smatram da je izuzetno dobro što se ova tradicija nastavlja, kaže zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Osim što razvijaju svoje vještine s velikim naglaskom na kreativnost, školarci od malih nogu izrađuju i cijene ono što se rukama proizvede, a nakon toga uče i kako te proizvode promovirati i plasirati na tržište. U svakom slučaju, ove aktivnosti im se sviđaju, a možda baš u njima leže budući uspješni poduzetnici naše županije.