STV Live
Ponedjeljak, 11. prosinac 2023.
6°C
"Danas ljudi znaju cijenu svega, a vrijednost ničega" -O. Wilde

Osječko-baranjska

ODLIČNI REZULTATI: Srpanj u OBŽ jedan od najboljih turističkih mjeseci u povijesti

Turistički rezultati, kada su u pitanju noćenja, u srpnju su u Osječko-baranjskoj županiji 34 posto bolji u odnosu na lanjski srpanj. Raste i udio stranih turista, kojih je sada 60 posto, dok je statistika inače na strani domaćih, izvijestili su iz Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Srpanj u OBŽ jedan od najboljih turističkih mjeseci u povijesti
Ilustracija

Ovogodišnji srpanj u Osječko-baranjskoj županiji, za turistički je sektor jedan od najboljih mjeseci ikada zabilježenih u čitavoj Slavoniji i Baranji, kažu u županijskoj turističkoj zajednici.

Srpanj je u 2023. godini zabilježio rast od 34 posto noćenja u odnosu na srpanj 2022., koja nam je do sada bila najbolja godina. Važno je to jer je to velik znak da kontinent počinje davati svoje rezultate i tijekom visoke sezone definirane na nacionalnoj razini, tijekom ljetnih mjeseci. Velika je promjena da tijekom srpnja bilježimo 60 posto stranih, a 40 posto domaćih gostiju, što je inače suprotno, kaže direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić.

Tako su tijekom ove godine najviše boravili Nijemci, Poljaci, Mađari, Austrijanci, Srbi, Bosanci i Hercegovci, uz naravno domaće goste.

Uz brojna događanja na području županije, tu su i sadržaji poput kupališta Copacabana u Osijeku, plaža na Dunavu i Dravi, i događanja kojih nije nedostajalo tijekom cijelog ljeta, a nastavljaju se i u kolovozu. Tako je pred nama Zemlja bez granica, koja traje cijeli kolovoz, OLJK, Pile i trganci, nova manifestacija na području Baranje, Slama Land Art koja slavi našu prirodnu baštinu i umjetnost koja se održava 12. i 13. kolovoza, kaže Jurić.

Tu je i Olimpijada starih sportova u Brođancima, koja će nagodinu doživjeti svoje 50. izdanje. Ukupno je do sada ove godine u županiji bilo 143 tisuće noćenja.

To je rast u odnosu na 2022. za 18 posto. Kad je riječ o dolascima, bilježimo rast od 16 posto, a kada gledamo samo srpanj, onda je to spomenutih 34 posto u noćenjima i 20 posto u dolascima, ističe Jurić.

Zanimljivo je što je rast noćenja uočljiv podjednako u cijeloj županiji, kaže direktorica Jurić. Uz Krapinsko-zagorsku i Karlovačku županiju, Osječko-baranjska bilježi najveći turistički rast na kontinentu.

Kada je riječ o zajedničkoj promociji Slavonije, nastupamo zajedno. U 9. mjesecu ćemo sve županije koje imamo rijeke nastupiti na sajmu riječnog kruzinga u Hamburgu gdje ćemo se predstaviti s ponudom Dunava, Drave i Save. Predstavljamo se i na drugim događanjima kao klaster pet turističkih zajednica. Ove se godine posebno bavimo promocijom vinskog turizma, povijesnim vinarijama kao specifičnosti koje Slavonija i Baranje nudi, kaže Jurić.

Paralelno s rastom noćenja, rastu i investicije.

U, prije svega privatnu infrastrukturu, ali i javnu. Tvrđa će biti u devetom mjesecu otvorena, tu je i Tikveš, Kopački rit, brojne druge investicije. Očekujemo da će u dvije godine biti najmanje 10-ak većih novih smještajnih kapaciteta, jer važno nam je, pošto smo na karti poslovnih gostiju koji žele održavati konferencije. Za to nam još nedostaju veliki smještajni kapaciteti, zaključuje Jurić.

A, ukupno je u županiji pet i pol tisuća kreveta, a njihov broj će sigurno već uskoro rasti.