STV Live
Srijeda, 07. lipanj 2023.
16°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Hrvatska

''IMAMO OSNOVU ZA TUŽBU PROTIV SRBIJE'': Stipo Mlinarić pozvao premijera Plenkovića da stane iza logoraša i da Hrvatska tuži Srbiju za odštetu

Imamo osnovu za tužbu protiv Srbije, a hrvatska Vlada nije formirala ni pravni tim – poručio je uoči Svečane akademije bivši logoraš koji je također prije 30 godina razmijenjen u Nemetinu, saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić. Pozvao je kaže, nedavno premijera Plenkovića da Hrvatska tuži Srbiju za odštetu, no odgovor još nije dobio.

Stipo Mlinarić pozvao premijera Plenkovića da stane iza logoraša i da Hrvatska tuži Srbiju za odštetu
Stipo Mlinarić pozvao premijera Plenkovića da stane iza logoraša i da Hrvatska tuži Srbiju za odštetu

Prije 4 mjeseca u Hrvatskom saboru dao sam premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo gdje sam ga pozvao da hrvatska država stane iza logoraša, da se tuži Srbija za odštetu, kazao je saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić. Iako ima zakonski rok od mjesec dana da odgovori, to još nije učinio.

Kad dođemo na ovakve skupove i kad vidim patetiku HDZ-ovaca koji pošalju izaslanike, kad vidim tu patetiku bukvalno ću reći: povraća mi se. Gdje nakon 30 godina kažu nije još pravda, mi ćemo... svake godine isto ponavljaju. Nitko nije formirao pravni tim, mislim da Vladu RH da tuži Srbiju imamo osnovu. Presuđeni su srpski obavještajci Sinatrović i Stanišić koji su osuđeni u Haagu, koji su bili organizatori logora, osuđeni su po presudi kao organizatori logora, znači Hrvatska se ima na čega 'zakačiti' što bi se reklo, kaže bivši logoraš i zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić.

Svake godine je sve manje logoraša na ovakvim obljetnicama. Umiru ne dočekavši pravdu, ističe Mlinarić.

30 godina državi jednoj treba da bi za ljude koji su branili svoj grad, sam sa Vukovarac, branio sam svoj grad, svoju kuću, svoju državu i dođe netko iz Srbije, zarobi me i odvede me u Srbiju i 9 mjeseci me maltretira i moja država to skrštenih ruku to gleda 30 godina i tapšu nas po ramenu i daju mrvice kojekakvim udrugama koje pokušavaju prikriti tu cijelu priču i zapravo gledaju samo sebe i od te priče nema ništa, kaže Mlinarić.

Toliko o njihovoj skrbi za branitelje, dodao je.

- Bio sam u Kninu 5.8  nažalost u 1 sat popodne u Kninu nije bilo više ljudi. Uspjeli su neutralizirati gdje je znalo doći do 50 000 ljudi, nacionalni praznik, uspjeli su to neutralizirati da u Kninu bude par tisuća ljudi ograđeno ogradom, odvojeni političari od branitelja koji su oslobađali Knin. To bi oni napravili i s Vukovarom da nema Ivana Penave. Nažalost to je ta politika koja koalira sa SDSS-om sa ljudima koji nas tražili da nas vrate iz logora, da nam oni sude tu u Krajini i da naprave još 10 Ovčara. To je Stanimirović i ekipa koja je bila devedesetih godina koja je vedrila i oblačila, a danas su ovdje lijepo blizu vlasti, uvijek uz vlast, kaže Mlinarić.

Bivši logoraš i zastupnik Domovinskog pokreta je zaključio kako je braniteljima dosta tapšanja po ramenu i prigodnih riječi te da su potrebni konkretni potezi.