STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
35°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

POČETAK SIJEČNJA SRUŠIO TEMPERATURNE REKORDE: Stiže nagla promjena vremena - od četvrtka pad temperature za 10 stupnjeva

Gotovo cijela sjeverozapadna hemisfera zemaljske kugle u 2022. godinu ušla je s temperaturnim siječanjskim rekordima. Tako je primjerice u aljaškoj otočnoj zajednici Kodiak izmjereno preko 19 Celzijevih stupnjeva. Rekordi su oboreni i u Europi, između ostalog u Velikoj Britaniji, Danskoj, Njemačkoj, Češkoj pa i Hrvatskoj. No, ostatak siječnja nam ipak donosi nešto „zimskije“ vrijeme.

Stiže nagla promjena vremena - od četvrtka pad temperature za 10 stupnjeva
Ilustracija FOTO: Pixabay

Prvi dan nove godine je prema službenim podacima najtopliji dan siječnja otkako se provode mjerenja u Hrvatskoj. Apsolutni rekorder bio je Knin s 21,6 Celzijevih stupnjeva, dok je u Slavoniji i Baranji bilo uglavnom oko 16 stupnjeva.

"Ovako toplo vrijeme na početku najhladnijeg mjeseca u godini nije često, ali zaista postaje sve redovitija pojava zadnjih godina. Već zadnjih nekoliko zima mjerimo ovako visoke temperature u prvome mjesecu. Ljudi već šalju slike procvalih jaglaca i visibaba", kaže meteorolog Televizije Slavonije i Baranje Kristijan Božarov

No, od sutra navečer i u noći na četvrtak nam stiže izražena promjena i zahladnjenje od 10-ak stupnjeva te snijeg kojega osim u gorju, može biti i u nekim nizinama. Takvo vrijeme trebalo bi se nastaviti i do kraja ovoga mjeseca. 

"Nije neka surova zima za sada u planu, ali bi od četvrtka temperature poprimile normalnije, primjerenije vrijednosti za ovaj mjesec. Pri tome postoji mogućnosti za slabije oborine. Možda i malo slabog snijega za vikend. No, za sada nije u planu neka veća količina. Ali eto, ipak bi se malo okrenulo u zimskom smjeru pa ne treba iznenaditi ako vidimo i nešto snijega", rekao je Božarov.

Dugoročna prognoza vremena predviđa da će Europa, do kraja kalendarske zime, imati toplije od prosječnih temperatura na većem dijelu kontinenta. To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronta i hladnijih dana nego tek ukazuje da će oni biti rjeđi.