STV Live
Srijeda, 20. listopad 2021.
13°C
"Cilj mudrog nije da osigura zadovoljstvo, već da izbjegne bol." - Aristotel

Osječko-baranjska

NJEMAČKI VELEPOSLANIK KOD OSJEČKOG GRADONAČELNIKA: Suradnja Grada Osijeka i Njemačke u budućnosti još intenzivnija

Suradnja Grada Osijeka s Njemačkom je dobra i intenzivna, te će se pojačati u budućnosti.

Suradnja Grada Osijeka i Njemačke u budućnosti još intenzivnija
Njemački veleposlanik kod gradonačelnika Osijeka

Strateški i operativni položaj u gospodarstvu, najnovija ulaganja, te Osijek u znanstveno-istraživačkom svjetlu. Neke su to bile teme sastanka u osječkoj Gradskoj upravi koji je veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj, Robert Kinke, ocijenio konstruktivnim.

 „Došao sam sa Medicinskog fakulteta i zaista sam impresioniran onime što sam tamo vidio jer se tamo odnedavno studij medicine na njemačkom jeziku. Također smo razgovarali o izazovima u pogledu infrastrukture kada je u pitanju promet, o izravnoj liniji između Osijeka i Munchena kao primjer rješavanja takvih izazova“, istaknuo je Klinke.

 „Kada pričamo o gospodarskoj suradnji Osijeka sa Njemačkom treba napomenuti da smo prodali sve parcele u Gospodarskoj zoni u Nemetinu, cijela prva faza je prodana, a zadnja parcela je prodana hrvatsko-njemačkom investitoru gdje smo izrazili zadovoljstvo“ – kazao je osječki gradonačelnik  Osijeka Ivan Radić.

 A predsjednik Gradskog vijeća, Vladimir Ham, naglasio je da Osijek ima značajnu ulogu kao njemački partner u promicanju suvremene slike današnje Njemačke i u hrvatskoj javnosti.

„Taj partner ćemo i dalje ostati jer želja je i ovim međunarodnim odnosima obogatiti kulturni život u Osijeku. Nama je svakako i ovaj lobistički dio koji za nas kao grad naši parneri i u njemačkom veleposlanstvu mogu odraditi od presudnog značaja i ja se zahvaljujem na toj spremnosti da budu na našoj strani“, kaže Ham.

Istaknuta je i već poznata činjenica da Osijek živi multikulturalnost kroz svoje nacionalne manjine, a pri čemu bitnu ulogu ima i njemačka nacionalna manjina.