STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

ZAVRŠIO PROJEKT ''RESCUE'': Sustavi obnovljivih izvora energije su naša sadašnjost

Obnovljivi izvori energije su, ne samo naša budućnost, već i sadašnjost, a kao putokaz pri budućem projektiranju građevina mogu poslužiti rezultati projekta RESCUE osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija i novosadskog Fakulteta tehničkih nauka. Čulo se to na završnoj konferenciji ovog prekograničnog projekta u Osijeku.

Sustavi obnovljivih izvora energije su naša sadašnjost
Sustavi obnovljivih izvora energije su naša sadašnjost

Čitav niz novih fotonaponskih sustava na javnim zgradama u Slavoniji i Vojvodini izgrađen je zahvaljujući prekograničnom projektu „Obnovljivi izvori energije za pametne zdravstvene centre, sveučilišne obrazovne i druge javne zgrade“ RESCUE. Jedan od njih je i sustav na samoj zgradi osječkog FERIT-a, a još veći dobio je osječki Klinički bolnički centar na krovu jedne od svojih zgrada vrijedan više od 400 tisuća eura.

"Projekt koji smo upravo proveli u zadnje 2 i pol godine vrijedan je oko 2 milijuna eura. 85 posto je fnancirala EU. Uspjeli smo realizirat 1,7 megawatta obnovljivih izvora energije na većem broju zgrada pet partnerskih institucija – Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Kliničkog centra Vojvodina, FERIT-a, KBC-a Osijek i Sveučilišta u Slavonskom Brodu", kaže voditelj FERIT-ovog tima RESCUE projekta Damir Šljivac.

Uspješno su i realizirani sustavi pametnog upravljanja energijom u zgradama, biodizelski i vjetro agregati, solarni kolektori, a nabavljeno je i više električnih bicikala za studente fakulteta. I s partnerske strane zadovoljni su učinjenim, ističući važnost prekogranične suradnje.

"Smatram da je prekogranična suradnja zaista izuzetna i jako važna, zato što i kroz ovaj projekt kad pokazujemo da u ovom prekograničnom području imamo slične probleme i kroz realizaciju ovih projekata pokazujemo i uspostavljamo način za napredovanje cijele prekogranične regije", kaže , voditelj projekta RESCUE, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad Boris Dubnić.

A na važnost prekogranične suradnje i obnovljivih izvora energije ukazuje i lokalna samouprava.

"U svakom slučaju nešto što je, ne samo budućnost, već i sadašnjost, i nešto što nam je izuzetno važno, i rezultati i ovoga projekta će i nama poslužiti kao putokaz i vodilja pri budućem projektiranju raznih građevina, odnosno sustava u onom najširem smislu", rekao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

"Uvjeren sam da će s ovakvim projektima u javnoj upotrebi biti velike koristi. Ono što je isto tako značajno potpora OBŽ, Fakultetu i Sveučilištu, ali i ovakvim projektima je neupitna i uvjeren sam da će sve ono što je planirano u projektu se i realizirati", kaže zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Sustavi obnovljivih izvora energije svjetski su trend već duži niz godina i vjerojatno bez njih ubuduće neće biti ni nove izgradnje, čulo se, među ostalim na završnoj konferenciji projekta RESCUE na osječkom FERIT-u.