STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
5°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

PENAVA POSLAO APEL MOSTU: ''Suzbijmo taštine i ego te u interesu politika koje zastupamo, oformimo koaliciju koja će biti jamstvo zaštite Hrvatskih interesa!''

Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o političkim aktualnostima.

''Suzbijmo taštine i ego te u interesu politika koje zastupamo, oformimo koaliciju koja će biti jamstvo zaštite Hrvatskih interesa!''
Ivan Penava

„Pred otprilike godinu dana sjeo sam s gospodinom Božom Petrovom, predsjednikom Mosta oko formiranja trećeg bloka odnosno koalicije i koalicijskog sporazuma u smislu zajedničkog izlaska na predstojeće parlamentarne izbore. Osam stranaka ljevice jasno su poručile Mostu da ga ne žele, nije dakle u kombinacijama za prosvjede, a kamoli za formiranje buduće Vlade. Posebno podsjećam na retoriku gospođe Sandre Benčić koja je inicijativu za koalicijom gospodina Raspudića i Grmoje rezolutno odbila“, rekao je Penava.

„Ja ponovno, iz aspekta prije svega nacionalnih interesa i zdravoga suverenističkog načina promišljanja, jer dijelimo svjetonazor, pozivam Most da svi suzbijemo svoje taštine i ego te da, u interesu politika koje zastupamo, uđemo u razgovore i oformimo koaliciju koja će biti nezaobilazan faktor formiranja buduće Hrvatske vlade, a samim time i jamstvo politika zaštite obitelji, zabrane rodne ideologije, zaštite hrvatske granice i jake poljoprivrede. To su ciljevi kojima ne smije biti nadređen ničiji ego, ničija taština, te stoga apeliram, molim, zahtijevam da se još jednom razmisli što je interes naroda i države, a što puke političke floskule. Ako propustimo šansu, a stvarno imamo veliku šansu na predstojećim izborima, bojim se da će posljedice za Hrvatsku biti dalekosežne“, dodao je.

Penava se osvrnuo i na temu poljoprivredne politike. „Apsolutno sa zebnjom gledamo ovo što najavljuju Ursula von der Leyen i Europska komisija. Svi smo za očuvanje planeta i zdrav okoliš, no u okviru te politike provoditi gašenje poljoprivrede, pod izlikama enormnih emisija metana i drugih stakleničkih plinova, jednostavno je nedopustivo. Bojim se da sada dobivaju smisao pokazatelji koji već godinama govore o urušavanju i degradaciji hrvatske poljoprivrede iskazane kroz smanjivanje stočnog fonda, količine proizvedenog mlijeka, mesa i ostalih prerađevina“, istaknuo je.

„Aktualna Vlada jako je doprinijela gašenju Slavonije i iseljavanju, a podsjećam da prema Eurostatu od 406 regija unutar EU-a prvo mjesto zauzima Vukovarsko-srijemska županija s gubitkom od 2,5 posto stanovnika, a drugo mjesto s još dvije regije dijeli Požeško-slavonska županija s godišnjim gubitkom od 1,7 posto stanovnika“.

Penava smatra da politika uništavanja sela dobiva puni smisao kad vidimo što pričaju Ursula von der Leyen, Pučani, dominantne europske politike, globalisti i zeleni. „Andrej Plenković čovjek je koji provodi te politike ovdje u Hrvatskoj. Ministrica i predsjednik Vlade obilaze sela i pričaju o pustim milijunima i milijardama, no brojke su neoborive, mi smo izgubili preko pola milijuna stanovnika u 12 godina. Nemojte vjerovati ovim sada utišanim programima zatiranja hrvatskog sela, samo zbog predstojećih europskih i parlamentarnih izbora. Agenda je vrlo opaka, vrlo loša, i ne nosi Hrvatskoj ništa dobro u budućnosti“, dodao je Penava.

Na pitanje novinara o mogućoj koaliciji s Mostom Penava je istaknuo da u sadašnjoj konstelaciji sinergijom i pukom matematikom postaju prva ili druga stranka. „Jasno je što je ključ uspjeha. Ključ je stvaranje toga trećeg bloka. Ne mogu drugačije shvatiti nego taštinom i ubačenim programom razmišljanje koje ide protiv stvaranja toga bloka politika koje su svjetonazorski jako bliske“.

„Zar netko stvarno misli da Andreju Plenkoviću Domovinski pokret nije bio prihvatljiv zbog teze Miroslava Škore da DP-u HDZ nije prihvatljiv s Plenkovićem na čelu? Kako je onda moguća koalicija između HDZ-a i SDSS-a, u kontekstu Domovinskog rata i svega ostalog? To su floskule i priče za malu djecu S tim neka se bave mala djeca. Odgovorni i odrasli ljudi, posebno oni koji su odlučili voditi političke opcije, ne bi smjeli biti na razini trogodišnjeg djeteta u pješčaniku“, poručio je.

Penava je na opetovano pitanje o koaliranju s HDZ-om istaknuo da su za razgovor prihvatljivi svi osim SDSS-a i Možemo, ali da su svjetonazorske bliske stranke primarne. „Ako ćete nastavljati zabavljati javnost sa sukobima dva brda i bacanjem kostiju pred javnost, dok istodobno Hrvatska propada zbog gorućih problema, slobodno nastavite i sudjelujte u tome s dva brda. Mi u Domovinskom pokretu previše smo fokusirani na budućnost hrvatskog naroda i države i ne možemo na takve floskule nasjedati“, zaključio je Penava.