STV Live
Subota, 02. srpanj 2022.
24°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

UTRKA MIRA PO PRVI PUTA STIGLA U BELIŠĆE!: Svatko može učiniti korak prema miru u svijetu

Ako možemo trčati zajedno u miru i skladu, tada možemo zajedno živjeti u miru i prijateljstvu! Poruka je ovo Utrke mira koja se trči po cijeloj planeti, a po prvi puta dotrčala je danas i u Grad Belišće.

Svatko može učiniti korak prema miru u svijetu
Svatko može učiniti korak prema miru u svijetu

 

Trkači iz brojnih zemalja u ruke Belišćana predali su baklju čiji plamen simbolizira život u harmoniji. Utrka mira najveća je štafeta na svijetu, a trkačima ni visoke temperature nisu smetale u ostvarenju glavnog cilja – širenju prijateljstva i zajedništva.

- Za mene ova utrka znači puno. Za mene znači jedinstvo i radost, čistu radost. Toliko koliko kapaciteta imate, imate duplo toga. Što mislite da možete istrčati, možete duplo istrčati jer trčite iz srca. Fizička kondicija ne igra nikakvu ulogu, prelazi sve granice, kaže Katarina Hadžić iz Austrije.

 

Za mir se trči već trideset godina, a Utrka je do sada obišla više od 150 zemalja. Svaki korak je bitan i svatko od nas može promijeniti svijet, ističu organizatori.

- Poanta je da svatko može učiniti nešto za mir u svijetu. Ili otrčati par metara ili jedan kilometar. Svatko je važan u ovom svijetu, to je poanta. I zajedno smo jedna velika obitelj, znači nema nikakve separacije, nije bitno odakle ste, koja vam je boja kože, vjera, svi činimo jednu veliku, veliku obitelj, kaže koordinatorica Utrke mira Gordana Petrovčić.

 

U utrku su se uključili i lokalni sportaši Grada Belišća iz kojega naglašavaju kako su zadovoljni što je utrka došla u njihov grad.

- Izuzetno smo ponosni što su i naš grad izabrali kao jednu od svojih dionica. Posebno smo ponosni što ovaj dio utrke koji se tiče europskog dijela, 1989. upravo je krenuo iz naše zemlje, krenuo je iz Zagreba.U današnje vrijeme Europu i Ukrajinu je zadesio i rat, mi smo ga proživjeli prije tridesetak godina i znamo što je to, znamo koje su to nedaće i nikada više nego sada nam nije potreban mir, a ovakve manifestacije upravo to promiču, kaže predsjednik Gradskog vijeća Grada Belišća Domagoj Varžić.

 

Ove godine sudjeluje 11 zemalja čija je poveznica rijeka Dunav. Trkači su prije Belišća baklju primili na granici s Mađarskom, a svoj put nastavljaju prema Iloku, a od tamo i drugim europskim zemljama.