STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
10°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Sve više mladih obitelji zainteresiranih za život u jedinom baranjskom gradu

Uslijed rasta cijena nekretnina u gradu Osijeku, za mnoge mlade obitelji sve je atraktivniji život u Belom Manastiru. Brojni su upiti za nekretnine u jedinom baranjskom gradu, a i u gradskoj upravi u posljednje vrijeme nude povoljne uvjete stambenog zbrinjavanja visokoobrazovanih mladih osoba. Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća uz to je proširen popis zanimanja koja imaju prioritet pri dodjeli stambenih jedinica.

Sve više mladih obitelji zainteresiranih za život u jedinom baranjskom gradu
Sve više mladih obitelji zainteresiranih za život u jedinom baranjskom gradu

 

Donedavno sve više pust, čini se kako Beli Manastir postaje sve zanimljiviji mladim obiteljima ili pojedincima koje traže svoje mjesto pod suncem, s po mogućnosti što nižim cijenama nekretnina. Grad je stoga posljednjih godina pokrenuo nekoliko projekata s ciljem proširenja stambenih kapaciteta, među kojima je i projekt izgradnje novih kadrovskih stanova u suradnji sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje.  Iako su ranije kod prijave prioritet imali mladi policajci, vojnici, i vatrogasci, sada se uvode nove i kategorije koje će imati prioritet pri dodjeli državnih stanova, uključujući primjerice i agronome.

- Tako da i ovim putem pozivam mlade, perspektivne i obrazovane ljude da se jave, zanima nas i dolazak na područje grada i biti će na raspolaganju novi stambenih jedinica vrlo brzo. Otvaramo ovaj natječaj mislim prvog svibnja i bit će mjesec dana otvoren zato što završamo i zgradu Središnjeg državnog ureda i planiramo još osigurati jedinica, znači zanima nas stambeno zbrinjavanje mladih kadrova, kaže Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.

 

 

A nekoliko točaka dnevnog reda na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Belog Manastira bilo je posvećeno i nastavku izgradnje autoceste do granice s Mađarskom, a zatim i do Budimpešte. Odlukama vijeća je dano pravo služnosti za izmještanje vodovodnih instalacija, ali i za rješavanje imovinsko pravnih odnosa, kako bi projekt nastavio prema zadanim rokovima.

 

- Ono što je i premijer rekao, rok bi trebao biti završetak 2024. godine. Dionica je ravna, ali je dosta zahtjevna, jel treba dosta nasipati materijala jer je bivše močvarno područje, tako da vidjet ćemo, sada su, mislim trebali krenuti i arheološki radovi, i nakon toga bi išlo ugovoranja i zadnja dionica autoceste, ali evo ajmo reći kraj '24., početak '25., ja bih rekao kraj '24. godine, kaže Rob.

 

Na sjednici se našao i godišnji izvještaj o izvršenju gradskog  proračuna za prošlu godinu. Gradonačelnik je istaknuo kako je zadovoljan izvršenjem proračuna od oko 80%. Porez na dohodak i imovinu se pune brže od očekivanog, a jedino čime nije zadovoljan je ostvarenje plana komunalnog uređenja.

 

- Ne sviđa mi se par stvari koje nismo stigli napraviti, na manjim stvarima, to je komunalno uređenje grada. Bilo je, nogostup recimo u ulici Vladimira Nazora, nosivi kolnik i tako dosta stvari, ali nismo mi krivi, nažalost ovoga puta je problem i dobave materijala, izvođača, rokova i svega ostalog. Ne izgovaram se, ali znam da neke od stvari volio bih da se što više rade, ali evo zato smo sada krenuli puno ranije u ovoj godini i mislim da će nam nedostajati novca za potrošiti, kaže Rob.

Vijeće je izglasalo i odluku o preuzimanju obveze osiguranja financiranja zatvaranja Gradskog odlagališta komunalnog otpada u Belom Manastiru. Odlagalište se, naime mora zatvoriti nakon što se napuni, no dobra je vijest što je Fond za zaštitu okoliša odobrio produžetak roka, jer još uvijek nije realiziran projekt izgradnje regionalnog odlagališta na Orlovnjaku.