STV Live
Ponedjeljak, 05. prosinac 2022.
9°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

OSIJEK JE PREPOZNATLJIV REGIONALNI IT CENTAR: Svjetski informatički gigant otvara ured u Osijeku

Osijek je u proteklih nekoliko godina izrastao u prepoznatljiv regionalni IT centar što su prepoznali i najveći svjetski informatički giganti, poput IBM-a. Jedna od njegovih digitalnh agencija IBM iX najavila skorašnje otvorenje svog ureda u Osijeku, a što će značiti i nova radna mjesta u IT sektoru u metropoli Slavonije.

Svjetski informatički gigant otvara ured u Osijeku
Svjetski informatički gigant otvara ured u Osijeku

IBM iX jedna je od najvećih svjetskih mreža digitalnih agencija. U svijetu ima više od 50 studija, neke i u najvećim svjetskim metropolama, a na svojoj karti već je upisala i ime Osijeka u Hrvatskoj, u kojoj, nakon Zagreba i Varaždina, otvara svoj treći ured.

- Imamo jako dobra iskustva s radom na naše dvije lokacije u Zagrebu i Varaždinu. Vidimo kako su Hrvati vrlo iskusni i talentirani. Imaju dobro obrazovanje. U Osijeku vidimo veliki potencijal i zato smo ga izabrali, kaže David Stoger, IBM iX.

- Trenutačno smo u završnim pregovorimo oko lokacije ureda. Očekujemo da će ured biti otvoren negdje krajem ove godine. Trenutačno imamo 7 zaposlenih, ali planiramo daljnji rast naravno i očekujemo da u sljedećih godinu, dvije, dignemo Osijek na razinu, koju imamo isto u Zagrebu i Varaždinu, kaže izvršni direktor IBM iX Hrvatska Mario Horvat.

U IBM iX-u bave se širokim spektrom web apliciranja, dizajniranja i on line trgovine. S dolaskom u Osijek žele zadržati rastući trend poslovanja.

- Svako ulaganje, svako zapošljavanje, puno znači za svaku jedinicu lokalne samouprave, pa tako i za grad Osijek. Meni je izuzetno drago da je tvrtka IBM prepoznala Osijek kao grad pozitivnih gospodarskih kretanja. MNaime, mi trenutačno u gradu Osijeku bilježimo najveću zaposlenost u proteklih 10 godina, kaže Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

- Osječko-baranjska županija kontinuirano pomaže razvoj poduzetništva na našem području, a ovo je još jedna prilika da vidimo kako se IT sektor kvalitetno razvija, otvara se ured IBM-a u Osijeku, njima čestitam, a svakako i drugim poduzetnicima OBŽ će biti partner i podupirat ćemo njihove aktivnosti, jer otvaranje novih radnih mjesta je ključ razvoja ovoga kraja, kaže Josip Miletić, zamjenik župana osječko-baranjskog.

Koliko će dolaskom nove tvrtke u Osijek biti otvoreno novih radnih mjesta još se ne zna, ali je sigurno da će kandidate tražiti u visokoobrazovnom kadru iz svijeta tehničkih i komunikacijskih znanosti.