STV Live
Subota, 03. prosinac 2022.
1°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

BELI MANASTIR, KOROĐ I LASLOVO DOBIVAJU VRTIĆ: Temelj opstanka mađarskog jezika su vrtići, škole i usmena predaja

Grad Beli Manastir najbolju suradnju ima s mađarskom zajednicom i upravo to dokazuje i projekt u sklopu kojeg će u tom gradu izgraditi dječji vrtić na mađarskom jeziku. Osim u Belom Manastiru, izgradnja vrtića planira se u Korođu i Laslovu što će omogućiti mađarskim obiteljima, ali i drugim nacionalnostima, da svoje mališane usmjere na učenje mađarskog jezika kako ne bi pao u zaborav čulo se na svečanosti na kojoj je prisustvovao i državni tajnik Vlade Mađarske. A umjesto kamena temeljca, položili su vremensku kapsulu s važnim dokumentima.

Temelj opstanka mađarskog jezika su vrtići, škole i usmena predaja
Beli Manastir, Korođ i Laslovo bit će bogatiji za po jedan vrtić na mađarskom jeziku

Beli Manastir, Korođ i Laslovo bit će bogatiji za po jedan vrtić na mađarskom jeziku. U Belom Manastiru će, uz objekt, izgraditi i 63 nova parkirališna mjesta.

- Beli Manastir, Korođ i Laslovo bit će bogatiji za po jedan vrtić na mađarskom jeziku. U Belom Manastiru će, uz objekt, izgraditi i 63 nova parkirališna mjesta. Želimo razvijati mađarsku zajednicu u Hrvatskoj, želimo našoj prekrasnoj djeci, našim unucima osigurati uvjete kakve mi, poglavito zbog Domovinskog rata u vremenima kada smo bili njihovih godina, nismo imali. Drago mi je što su danas s nama Laslovčani i Korođani jer u tim mjestima ne postoje nikakvi vrtići. Dakle, ovo će biti jedini vrtići i jedina prilika da roditelji imaju gdje poslati djecu, kaže predsjednik DZMH Robert Jankovics.

A ovo smatraju lijepom pričom za grad Beli Manastir.

- Priče koja će zaokružiti svu našu dobru suradnju s manjinama, sa svim zajednicama, a misli da najbolju imamo upravo s mađarskom zajednicom. Zašto? Zato što smo i kao partneri i kao prijatelji i kao sugrađani provodili i lijepe i teške trenutke zajedno, kaže Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.

- Ova investicija usmjerena je na sve one koji žele učiti mađarski jezik, ne isključivo na Mađare, nego i druge nacionalnosti kojima će ovi vrtići biti u blizini. Isto tako, ona će ovaj grad učiniti još ljepšim i boljim za život. Mađarskoj zajednici želim da i nakon ove investicije ostane ovako složna i jaka kao sada, kaže Arpad Janos Potapi, državni tajnik Vlade Mađarske.

Nadaju se kako će ovi projekti, kojima stvaraju kvalitetne uvjete za učenje i opstanak mađarskog jezika, potaknuti roditelje na veće potomstvo koje će govoriti jezik svojih predaka.

- Ja pozivam sve vas koji znate mađarski jezik, a imate djecu, da s njima razgovarate na mađarskom jeziku. Mi ćemo učiniti što možemo putem sustava škole i vrtića da naša djeca njeguju naš jezik, ali ključno je da kod kuće s našom djecom i dalje razgovaramo na mađarskom, kaže Jankovics.

Umjesto kamena temeljca, položili su vremensku kapsulu koja sadržava dokumente ove investicije s potpisima svih sudionika, povijesni dokument ovog događaja, novčanice od 500 forinti i 50 kuna , te mađarski tjednik i tlocrt vrtića, a sve s ciljem da, ako ih netko od budućih naraštaja pronađe, ima uvid u to da iza ovoga stoji zajednica koja je vjerovala u budućnost i bolje sutra.