STV Live
Četvrtak, 18. kolovoz 2022.
36°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Vukovarsko-srijemska

DOLAZE TURISTI IZ CIJELOGA SVIJETA: Turizam u Vukovaru cvjeta: do kraja godine očekuje se pristanak čak 339 kruzera

Vukovar iz godine u godinu privlači turiste iz cijeloga svijeta. A omiljeno je pristanište i za brojne kruzere kojih se ove godine očekuje čak 339.

Turizam u Vukovaru cvjeta: do kraja godine očekuje se pristanak čak 339 kruzera
Turizam u Vukovaru cvjeta: do kraja godine očekuje se pristanak čak 339 kruzera

Turistička sezona u Vukovaru u ljetnim mjesecima doživljava vrhunac. U odnosu na prošlu godinu povećao se broj turista koji  kruzerima dolaze u posjet gradu na Dunavu, a do kraja godine očekuje ih se čak 339.

- Sa kruzerima je jako dobra situacija. S datumom 31.7. po podacima Lučke uprave Vukovar, u Vukovar je pristao 185. kruzer. To je nešto manje od 18 tisuća putnika, kaže voditeljica Razvoja proizvoda destinacije grada Vukovara Davorka Krajnović Naletilić.

Putuje se od Budimpešte prema Crnom moru. Turisti dolaze iz cijeloga svijeta, a najviše ima Amerikanaca, Francuza i Nijemaca. Mnogi od njih već su upoznati s vukovarskim znamenitostima no uvijek im se ponude i novi zanimljivi sadržaji.

Ako im nije u programu onda svakako pogledaju Gradski muzej Vukovar, Franjevački muzej s Crkvom sv. Filipa i Jakova te Vodotoranj. To je ipak stariji profil ljudi od 55 pa nadalje godina te kako nemaju previše slobodnog vremena posjećuju uglavnom znamenitosti u centru, ističe Krajnović Naletilić.

Osim organiziranih posjeta kruzerom, u odnosu na prošlu godinu za 37% porastao je i broj noćenja. No ova godina posebna je i po tome što se obilježava dvadeseta obljetnica od uplovljavanja međunarodnih kruzera u riječnu luku Vukovar.

- 2002. godina je prva godina kada su kruzeri počeli dolaziti, ali je to tada bila samo luka pristanka, može se reći. Znači oni su išli dalje jer tu nije bilo ni obnovljenih muzeja ni Vodotoranj, a sada možemo vidjeti da su to vrhunsko obnovljeni muzeji s međunarodnim nagradama, kaež Krajnović Naletilić.

A dobrog putovanja nema bez ukusne hrane. Premda se turisti s kruzera u Vukovaru zadržavaju samo nekoliko sati, zadovoljni  su ponudom, posebice kada su u pitanju autohtoni proizvodi koje im priredi Zadruga „Vrhunsko vukovarsko“, zaključila je Naletilić.