STV Live
Utorak, 17. svibanj 2022.
16°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

NIJE SVE CRNO: U Čepinu unatoč padu stanovnika, 70-ak zahtjeva za izgradnju kuće

Nastavno-sportska dvorana sa 600 sjedećih mjesta vrijednosti 31 milijun kuna, najveći je projekt u Općini Čepin. Osim njega, u općini se planira ove godine i obnavljati dvorac Adamović, raditi na sportskoj infrastrukturi, ali i drugim projektima.

U Čepinu unatoč padu stanovnika, 70-ak zahtjeva za izgradnju kuće
Ilustracija

Radovi na izgradnji nastavno-sportske dvorane u Čepinu počeli su jesenas, a u Općini, taj 31 milijun kuna vrijedan projekt vide kao najveći i najvažniji.

- Krenuli su radovi na izgradnji temelja, tako da će to biti centralni projekt koji će se dovršavati ne samo ove nego i iduće godine. Ali, pratimo i projekte u najavi. Nadamo se da će ove godine krenuti apliciranje za nove ture biciklističkih staza, planiramo obnoviti dvorac Adamović gdje imamo spremnu projektu dokumentaciju, imamo energetske obnove stare općine i NK Tomislava na Livani, proširenje NK Tomislava izgradnjom tribine, kaže zamjenik načelnika Općine Čepin Ivan Žeravica.

Radit će se ove godine i oni stalni poslovi poput obnove nogostupa, kao i postavljanja nove javne rasvjete. 20 do 30 milijuna kuna trebalo bi ove godine ići u realizaciju.

- Nadamo se obzirom na to da je i Vlada najavila da će kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti realizacija ići brzo, pa se nadamo da ćemo uskočiti u taj vlak i uspješno realizirati sve što smo pripremili, kaže Žeravica.

Gotovo dvije tisuće stanovnika danas je manje u Čepinu nego prije deset godina kada je popis pokazao 11 i pol tisuća mještana. Novi popis i nije neko iznenađenje, no lijepa vijest je i kako ima i doseljavanja.

- U prošloj godini smo imali jedno 70-ak zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola, što je puno. Recimo, 2013. ili 2014. smo imali po dva, tri zahtjeva u godinu dana, što je sad neusporedivo više, kaže Žeravica.

Velik je dio zasluga tu APN-a, kaže zamjenik načelnika, a dok Čepinčani odlaze uglavnom u Zagreb ili Njemačku, u Čepin se doseljavaju obitelji i samci iz sela udaljenijih od Osijeka.