STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
25°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

JEDAN OD NAJUSPJEŠNIJIH EUROPSKIH PROJEKATA: U Donjem Miholjcu čak tri projekta Zaželi, pomaže se gotovo 290 osoba

Diljem Slavonije i Baranje u tijeku je provedba treće faze jednog od najuspješnijih europskih projekata – Zaželi. No, potrebe za skrbi kakvu on pruža starijim i nemoćnim su i puno veće od kapaciteta, pa se nerijetko u pojedinim jedinicama lokalne samouprave provodi i nekoliko inačica projekta Zaželi. Tako je i u Donjem Miholjcu gdje se uz grad u projekt Zaželi 3 uključilo i Gradsko društvo Crvenog križa.

U Donjem Miholjcu čak tri projekta Zaželi, pomaže se gotovo 290 osoba
STV_0308_01 [00_00_00_00]

Krajem prošle godine Grad Donji Miholjac započeo je svoju inačicu treće faze projekta Zaželi u kojoj 30 žena skrbi o čak 180 krajnjih korisnika. No, ni ovo nije ni približno dovoljno za područje Miholjštine na kojem ima veliki broj građana starije životne dobi u potrebi. Uključio se stoga ponovno i Crveni križ koji je u svojem projektu pod nazivom „Zaželi pomoć za starije osobe u Donjem Miholjcu 2“ obuhvatio još 90 krajnjih korisnika – starijih i nemoćnih osoba, te zaposlio još 15 dugotrajno nezaposlenih žena. Među njima su i Zorica i Danka.

- Pa ja sam po treći puta, prije toga sam bila dugo na birou, nakon šest godina rada sam otišla na biro, deset godina nisam radila, znači ovo mi je neprocjenjivo, jel zbog mene same, moja iskustva su jako lijepa, do sada stvarno, to su ljudi koji se raduju kad dođem, koji su sretni kad me vide, i ja sam sretna kad su oni sretni, jer vidim da im stvarno pomognemo, kaže sudionica projekta Zorica Pavin.

U ovom projektu sam prvi puta, prije toga sam također radila u Crvenom križu. Puno mi znači, i plus toga volim starije osoba, njima pomagat, a i njima također puno znači naša pomoć u obavljanju kućanskih poslova i odlaske kod liječnika i sve ostalo što im je potrebno, kaže sudionica projekta Danka Peica.

Vrijednost ove inačice pojekta Zaželi iznosi gotovo 100 tisuća eura, 85% sufinancira se iz socijalnog fonda Europske unije, a ostatak iz državnog proračuna.

- Nama je ovaj projekt izuzetno značajan i važan, jer s jedne strane pomažemo onim najteže zapošljivim skupinama žena da pronađu svoj posao, a s druge strane spajamo to s  korisnicima kojima je ta usluga socijalna jako potrebna, tako da je korist obostrana, i za žene, i za same korisnike, kaže ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Donji Miholjac Mihaela Šimunović.

Potporu Crvenom križu dao je i u ovom slučaju Grad Donji Miholjac, u kojem ističu kako je prvi natječaj na kojem je prošla njihova inačica projekt Zaželi bio vrlo ograničen. Da nije bilo Crvenog križa, kažu, mnogi bi građani starije životne dobi ostali uskraćeni za skrb koja im je prijeko potrebna.

Ovo je sad velika stvar da se i onaj dio žena koji nije ušao u taj dio koji je dobio grad mogao prijaviti i evo većina njih je isto tako ovdje našla svoj posao u narednih šest mjeseci, ali normalno i krajnji korisnici koji očekuju to, svaki dan pitaju hoće li biti, kako će biti, navikli su ipak da ih netko obilazi i da im pomaže, kaže gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić.

Dobra vijest je što je u pripremi četvrta faza projekta Zaželi, a koja će se raspisivati na puno duži rok od tri godine, te je za nju iz Europskog socijalnog fonda plus predviđen i znantno veći iznos financiranja.

- Što znači da će zapravo i ženama koje se zapošljavaju riješiti njihov problem dugotrajne nezaposlenosti. Ali ono što je također bitno, naši korisnici, znači naši stari i nemoćni kojima pomažemo na ovaj način će imati jedan kontinuitet, jer zapravo kroz sve te projekte se njima značajano podigne kvaliteta života, kaže ravnatelj Crvenog križa OBŽ Goran Latković.

A upravo zato i Crveni križ Osječko-baranjske županije sa svim svojim društvima će i u toj četvrtoj fazi nastaviti prijavljivati svoje projekte Zaželi. Vrijedi dodati i kako i LAG Karašica za područje Donjeg Miholjca također provodi svoj projekt Zaželi u kojem još dvije osobe skrbe o petnaestak krajnjih korisnika.