STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
15°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Crna kronika

POŽAR U KOPAČKOM RITU: U gašenju sudjelovala 82 vatrogasca, u pripremi bio i air-traktor

Veliki požar jučer je ponovo zahvatio zaštićeni baranjski prirodni biser Kopački rit. U gašenju je sudjelovalo više od 80 vatrogasaca, a da je situacija bila ozbiljna govori podatak da su u pripremi bile i zračne snage. Srećom, kiša je spasila stvar.

U gašenju sudjelovala 82 vatrogasca, u pripremi bio i air-traktor
82 vatrogasaca sa 25 vozila iz 14 postrojbi gasilo požar suhe trave i niskog raslinja

U Parku prirode Kopački rit jučer je izbio požar čiji je uzrok još uvijek nepoznat. 82 vatrogasca s 25 vozila iz 14 vatrogasnih postrojbi s njim su se borili oko 5 sati.

Požar zahtjevan, požar sličan požarima na priobalju, samo je razlika u vrsti drveta koja je gorjela. Ono što smo naglašavali kroz ove godine i kroz riječi glavnog vatrogasnog zapovjednika da su i u kontinentalnom dijelu mogući požari šuma i upravo se to nama jučer dogodilo, kaže Zoran Pakšec, zapovjednik JVP grada Osijeka.

Zahvaljujući brzoj intervenciji uhvaćen je na deset hektara požarne površine.

Kada smo uzeli samu frontu gdje smo morali angažirati snage na istočnoj i zapadnoj strani i doći do čela požara kroz gustu šumu, koju smo upotrebom naših alata, motornih pila i vozila šumarije koja je nadležna za taj dio, uspjeli smo napraviti jedan prosjek gdje smo zaustavili požar, kaže Pakšec.

Požari u bjelogoričnim šumama kao ovaj, ističe Pakšec, zaista su rijetki.

 - Uslijed ove velike suše i razdoblja gdje je malo vlage zapazili smo, kroz iskustveni faktor koji imamo u ovih 30ak godina djelovanja na požarima otvorenog prostora, da se dogodio i požar krošnje visokih stabala. Angažmanom vatrogasnih snaga s područja grada Osijeka, s područja županijske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice Baranje i brzim djelovanjem upravo na taj požar, a s obzirom da je požar bio potpomognut sjeverozapadnim vjetrom koji je u tom trenutku bio malo jači bila opasnost širenja prema dubljoj šumi, kaže Pakšec.

U planu je bila i aktivacija dodatnih snaga kao i air-traktora, ali je na kraju pomogla kiša. A trenutačna vremenska situacija od velike je koristi.

Cijelo proljeće, cijelo ljeto upravo o tim opasnostima u tom preventivnom osvrtu da se to ne događa. Međutim, što se dogodilo u ovom požaru i što se događa, mislim da je u pitanju ljudski faktor koji je jako važan, koji u trenutku tog spaljivanja biljnog otpada misli da je to benigno, zaključuje Pakšec.

Ljudski životi su neprocjenjivi, a tehnika skupa, kao i resursi koje trošimo na požare zbog nesmotrenosti, zaključio je zapovjednik Pakšec.

 

Požarište je tijekom dana bilo pod nadzorom, a djelatnici DVD-a Bilje kroz cijeli dan obilazili su mjesto požara i gasili ono što se izdimljavalo.