STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
6°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SVE POPULARNIJE TURISTIČKO ODREDIŠTE: U općini Draž od ovoga ljeta još jedna atraktivna plaža

Najsjevernija općina Osječko-baranjske županije, baranjski Draž posljednjih je godina i sve popularnije turističko odredište. Kako bi se snažnije ostvarilo ovaj potencijal dodatno se ulaže u turizam, a istovremeno u tijeku su i brojni projekti na poljoprivrednoj, prometnoj i drugoj infrastrukturi. Općinu je danas posjetio i župan osječko-baranjski, a govora je bilo upravo o tim projektima.

U općini Draž od ovoga ljeta još jedna atraktivna plaža
U općini Draž od ovoga ljeta još jedna atraktivna plaža

Prije par godina završeno je uređenje poznate pješčane plaže u Dražu, a koja od tada svake sezone privlači sve veći broj kupača i ljubitelja prirode. Nešto manje poznata, no gotovo podjednako atraktivna plaža ima i u obližnjem mjestu Topolju, te i njoj predstoje radovi koji će ju pretvoriti u još veći turistički mamac.

- Osjetili smo potrebu da i ovu praktički staru plažu koja je u Topolju, već dugi niz godina se koristila, da ju na neki način isto uredimo, i po mogućnosti u dogledno vrijeme i povežemo s jednim turističkim, odnosno eko-elektro brodom koji bi prevozio te turiste jednom ili dva puta dnevno povezivao te dvije plaže i to je doista jedna vrlo, vrlo atraktivna turistička ponuda koja, kažem na ovim prostorima još uvijek nije bila dostupna, a pokazala se doista potreba za tim, kaže Stipan Šašlin, načelnik Općine Draž.

 Radovi na novoj plaži počinju sljedećeg tjedna, a trebali bi biti dovršeni do prvog lipnja. Podrazumijevaju nasipavanje novog pijeska, poravnavanje, uređenje prostora za kampiranje, kao i prostora za parkiranje. Nastavljaju se i druga ulaganja Osječko-baranjske županije u rad sportskih udruga i rad kulturno umjetničkih društava, kao i u projekte kojima je cilj podizanje turističke ponude i razvoj turističke infrastrukture u općini Draž.

- Jedan se nalazi na plaži u Dražu, a riječ je o centru za vodene sportove, dakle Sportsko turističkom centru, u fazi je izrade projektne dokumentacije, odnosno izmjena prostornih planova koja je preduvjet za daljnje radove, kaže Tatjana Roth, pročelnica UO za turizam OBŽ.

A u općini Draž u tijeku je i veliki projekt izgradnje Sustava navodnjavanja Puškaš vrijednosti 26 milijuna kuna kojem su nositelj  Hrvatske vode, a sufinancira ga Osječko-baranjska županija. Radovi bi trebali završiti do 31. kolovoza ove godine, a navodnjavati će 916 hektara poljoprivrednih površina.

- Veliki korisnici su već sada pokazali da, kako je paralelno tekla izgradnja, oni su već imali mogućnost navodnjavanja, su stvorili se uvjeti da imaju dvije žetve, i mi se nadamo da će ovaj sustav navodnjavanja upravo pokazati ono da bez navodnjavanja više ne možete ostvariti stabilnu proizvodnju, ako pogledate zemlju, kiša je padala, ona je i dalje suha, znači došli smo u situacije kada ni sjetvu više bez navodnjavanja neće moći imati, kaže Silva Wendling, pročelnica UO za poljoprivredu OBŽ.

U samom mjestu Draž u tijeku je pak rekonstrukcija mosta koji preko baranjske Karašice spaja dva dijela općine. Uz sam most urediti će se i kilometar pristupnih cesta.

- Investicija je počela u 2021. godini, provodi se kroz dvije godine, evo po procjenama izvođača bit će završena i prije roka koji je ugovoren, znači prije 30.9.2022. godine. Vrijednost investicije je 6,4 milijuna kuna, kaže Lejla Ševo, ravnateljica ŽUC-a.

U proteklom mandatu Osječko-baranjska županija na području općine Draž izravno je investirala više od dva i pol milijuna kuna. No, ovaj iznos raste iz mjeseca u mjesec, jer županija sufinancira niz velikih projekata.

- Pa ću spomenuti naravno i projekt zajednički besplatne školske prehrane na području cijele općine Draž gdje Općina Draž i Osječko-baranjska županija zajedno sudjeluju u tome, nastavak projekta besplatnog željezničkog prijevoza studenata, koji će se uskoro zajedno sa svim općinama i gradovima na području Osječko-baranjske županije ponovno vratiti, ponovno ćemo krenuti u to sufinanciranje, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Predstavnici županije i Općine Draž posjetili su danas i lokaciju na kojoj će se uskoro izgraditi novi vidikovac u baranjskoj planini, a s kojeg će se pružati pogled na cijelu sjevernu Baranju, ali i susjednu Srbiju i Mađarsku. Uz to, ovaj će projekt biti od koristi i lokalnim vinarima, jer urediti će se i nove pristupne ceste.