STV Live
Nedjelja, 19. svibanj 2024.
22°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

UOČI SVIH SVETIH: U Osijeku se posebno sjećamo poginulih branitelja i civila

Sjećanje na pokojnike dio je osnovne civilizacijske kulture. Ovih dana građani obilaze grobove najmilijih, a uoči kršćanskog blagdana Svih svetih, delegacije Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije položile su vijence kod spomenika braniteljima na Trgu Slobode i na Centralnom groblju.

U Osijeku se posebno sjećamo poginulih branitelja i civila
U Osijeku se posebno sjećamo poginulih branitelja i civila

Iako se ovih dana prisjećamo svih naših najmilijih koji su nas napustili, u Osijeku je istaknuto kako se upravo poginulih branitelja i civila posebno trebamo sjetiti jer oni su najzaslužniji za obranu grada.

- 1327 branitelja i 403 civila su dali svoje život u obrani Osijeka i Hrvatske. Zahvaljujući njima Osijek je bio i bit će nepokoreni grad. Osječki branitelji su dali nemjerljiv doprinos u obrani Osijeka i Hrvatske, stoga njihova žrtva, ali i hrabrost i zajedništvo koje su pokazali 1991. je nešto na što se uvijek moramo podsjećati i poštovati, kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

- Oni nisu odlazili prirodnom smrću u dubokoj starosti, to su bili mladi dečki i mlade žene, nažalost i djeca koja su u tim ratnim stradanjima prerano završila svoje živote. Njih se posebno moramo sjećati, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

A, nakon odavanja počasti poginulim braniteljima i civilima Osijeka na Trgu slobode isto je učinjeno i na Centralnom groblju kod zajedničke grobnice neidentificiranim žrtvama iz Domovinskog rata. Tom prigodom gradonačelnik je pohvalio i čistoću osječkih groblja.

- Blagdan Svih svetih je definitivno za našu gradsku tvrtku Ukop najintenzivniji blagdan kada ima najviše posla obzirom na to da upravljaju s 20 osječkih groblja, uključujući i groblja u prigradskim naseljima. Ja se ovim putem zahvaljujem direktoru Novokmetu kao i svim djelatnicima koji su napravili sve i potrudili se da i ovaj blagdan Svih svetih prođe tako da su nam groblja čista i uredna, kaže Radić.

Groblja će za blagdane biti otvorena cijeli dan i noć, a uvedena je i dežurna telefonska linija koja je otvorena za sve upite i prijedloge građana. Uz to, osiguran je besplatan gradski prijevoz dok će za one najstarije na Centralnom groblju na raspolaganju biti električno vozilo koje će ih prevoziti do grobova najmilijih.