STV Live
Ponedjeljak, 11. prosinac 2023.
6°C
"Danas ljudi znaju cijenu svega, a vrijednost ničega" -O. Wilde

Osječko-baranjska

ŠUTALO ODGOVORIO NA KRITIKE: U posljednjih 6 godina izdvajanja za demografske mjere u Valpovu učetverostručena

Posljednjih dana valpovačka gradska uprava našla se ponovno na meti kritika na društvenim mrežama. Ovoga puta glavna tema je što grad poduzima kako bi pomogao svojim građanima, spriječio njihov odlazak i poboljšao demografsku sliku. Gradonačelnik Matko Šutalo danas je odgovorio na ove, kako je rekao zlonamjerne komentare kojima je cilj diskreditirati gradsku upravu bez opravdanog razloga, i to predstavljanjem konkretnih gradskih mjera demografske i pronatalitetne politike.

Za program pronatalitetnih mjera grad godišnje izdvaja 5,5 milijuna kuna, dok je 2016. godine izdvojio svega dva milijuna, ustvrdio je gradonačelnik Valpova Matko Šutalo. Podsjetio je i kako je nakon preuzimanja vlasti 2017. nova gradska uprava uvela i nekoliko novih mjera koje su pomogle krajnjim korisnicima, a ostalima su povećali vrijednost. Naknada za novorođenčad tako sada iznosi 3000 kuna za prvo, 5000 za drugo i 7000 za svako sljedeće dijete. Dok se 2016. izdvajalo 80 000 kuna godišnje za ovu mjeru, u 2021. grad je isplatio gotovo 400 000, a 2022. 320 000 kuna.

Protekle dvije godine grad je provodio jednu novu mjeru koju su roditelji naravno pozdravili, a to je pomoć roditeljima čija djeca nisu mogla biti upisana u vrtić, a ostvarila su pravo, i u tu svrhu isplaćivali smo 500 kuna mjesečno po djetetu, a zatim i 700, odnsono konkretno prošle godine 135 000 kuna. Kako su ukupna izdvajanja za vrtić u odnosu na prošlu godinu porasla za gotovo 2 milijuna kuna, točnije 1,9 milijuna kuna ovu mjeru za sada nećemo provoditi, kaže gradonačelnik Valpova Matko Šutalo.

2021. grad je zato izgradio i otvorio novi vrtić u Ladimirevcima za nove dvije skupine čime su kapaciteti gradskog vrtića porasli za 50 novih mjesta, a u tu svrhu utrošeno je sedam milijuna kuna. Obnovljen je i matični vrtić u koji je uloženo preko milijun kuna.

Pripremljen je i projekt za izgradnju još jednog vrtića u Valpovu, vrijednosti 20 milijuna kuna, a po završetku će se moći upisati pet novih vrtićkih skupina, odnosno preko 100 djece. Grad uz to značajno sufinancira i cijenu vrtića.

- Pored ovih 4,6 milijuna koje grad izdvaja godišnje za dječji vrtić „Maza“ izdvajamo značajna sredstva za sufinanciranje cijene vrtića u privatnom gradskom vrtiću. I to godišnje iz proračuna izdvajamo 550 tisuća kuna. A kada radimo uspredbu da je recimo 2017. grad za vrtić izdvajao svega milijun i pol kuna, za gradski vrtić, a za privatni 100 000 kuna onda vidite da su sredstva koja grad izdvaja za našu predškolsku djecu gotovo se utrostručila, sada iznose petinu gradskog proračuna, kaže Šutalo.

No, upozorio je i kako bi cijena vrtića ove godine nažalost mogla porasti, a razlozi su dobro poznati – poskupljenje energenata, hrane, te usklađenje plaća dgojiteljica sukladno zakonu. Po novom bi cijena vrtića trebala iznositi 750 kuna, a grad će i dalje snositi trošak od 70% ekonomske cijene koja sada iznosi preko 2500 kuna. Što se pak tiče demografskih mjera od 2017. godine, pored postojećih – stipendija za studente i sufinanciranja prijevoza za studente i učenike, grad Valpovo je uveo i brojne nove.

- A to su stipendije za srednjoškolce, sufinanciranje troškova prehrane za osnovnoškolce na području grada Valpova, novčana pomoć učenicima osnovnih škola za nabavu školskog pribora, to je onih 300 kuna po našem osnovnoškolcu, zatim besplatne bilježnice za sve osnovnoškolce, sufinanciranje rada logopeda u SOS dječjem selu Ladimirevci za koje ove godine izdvajamo preko 140 000 kuna te sufinanciranje troškova priključenja na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu za naše sugrađane koji istu nemaju, dodaje Šutalo.

Samo za ove mjere grad je u protekle četiri godine izdvojio 4,5 milijuna kuna, dok je za cijeli program demografskih mjera samo u prošloj godini grad izdvojio milijun i 250 tisuća kuna, što je četiri puta više nego u 2016. godini. Što se pak tiče građana treće životne dobi sadašnja gradska uprava uvela je božićnice i uskrsnice za umirovljenike u iznosu od 250 kuna. Provodi se i novi program za umirovljenike pod nazivom „Zlatna dob“ gdje su organizirane radionice, šetnje, osposobljavanja za korištenje računala, predstave, koncerti i druženja, a planira se otvoriti i centar za umirovljenike. Za mjesec dana počinje i treća faza projekta Zaželi koja će trajati šest mjeseci, te će se zaposliti 30 žena koje će se brinuti o 150 krajnjih korisnika.