STV Live
Petak, 02. prosinac 2022.
1°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Kazalište

116. SEZONA OSJEČKOG HNK: U Vrseljinoj zadnjoj godini Grad preuzima upravljačka prava?

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku ulazi u novu sezonu, posljednju za aktualnu intendanticu Draženu Vrselju. Najavljeno je šest premijernih naslova, a najnovija informacija je i kako će Grad Osijek preuzeti upravljanje kazalište samostalno, bez Županije.

U Vrseljinoj zadnjoj godini Grad preuzima upravljačka prava?
HNK Osijek

116. sezona pred vratima je osječkog Hrvatskog narodnog kazališta. Najavljeno je kako će biti šest premijera, tri dramske, tri glazbene. Od opernih naslova tako će biti izveden Ljubavni napitak u režiji Ozrena Prohića. Od glazbenih premijera, u svibnju osječku publiku čeka i Vesela udovica.

Posljednja dramska premijera je Dva u jedan Raya Cooneya u režiji Olje Đorđević. Najavljena su i gostovanja nacionalnih kuća, kao i suradnja slavonskih kazališta.

Novost je da Grad preuzima upravljačka prava nad osječkim kazalištem.Točni detalji znat će se kada se Županija i Grad službeno dogovore.

- Intencija je da Grad Osijek preuzme kazalištu. To je dobra odluka. U tom slučaju HNK u Osijeku će biti u situaciji kao sva druga nacionalna kazališta. Pri tom se zahvaljujem gradonačelniku da je imao za to razumijevanja, kaže Dražena Vrselja, intendantica HNK u Osijeku.

Nimalo lak zadatak bit će rasporediti financije za iduću sezonu, obzirom na rast cijena energenata, posebice kazalištu prijeko potrebne struje.

- Struja koja je bila 140 tisuća, sad ide preko milijun kuna, kaže Vrselja.

Bilo kako bilo, ovo je posljednja sezona u kojoj će na čelu kazališta sjediti Dražena Vrselja. 2. travnja službeno će novi intendant postati Vladimir Ham.

Vrselja se zahvalila na suradnji, kazavši kako vremena nisu bila laka. S novom upravom nastavite surađivati kao i do sada, poručila je intendantica na odlasku.