STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Vukovarsko-srijemska

GRADONAČELNIK VUKOVARA IVAN PENAVA PORUČIO: ''U Vukovaru će biti samo jedan plakat, ja odlučujem o tome''

U Vukovaru će za Dan sjećanja biti samo jedan plakat, poručio je gradonačelnik Ivan Penava nakon što je Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj reklo kako prihvaća program, ali ne i plakat. Za vukovarskog gradonačelnika, a poruka je to i premijeru i ministru branitelja, jasno je tko kao prvi čovjek grada upravlja komunalnim službama i tko određuje što je u gradu prihatljivo.

Od priče o dva plakata nema ništa, poručio je medijima vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

To je jasno i njima, jer Vlada se našla s tim tezama u pravnom vakuumu. Kada bi bio paritet u odnosu prema njima i meni kao gradonačelniku Vukovara, u medijima bi sada bili naslovi koji bi se pitali je li to onda zazivanje podjela, drugih kolona itd. Apsolutno, u kontekstu ustavnih i zakonskih ovlasti, svaki grad ima svog čelnika koji je domaćin u tom gradu, koji raspolaže komunalnim službama. U slučaju Grada Vukovara, s njima upravljam ja. Ja, posebno preko tih službi odlučujem što je u gradu prihvatljivo, što nije, koji se plakati nalaze na kojim površinama, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

To je nadležnost jedinice lokalne samouprave, a ne premijera, predsjednika Sabora ili predsjednika države, ističe Penava. Miješanje u to, kaže, ne pada napamet nikome.

Osim evo ministru branitelja i predsjedniku Vlade. Pod broj jedan, on to ne može. Pod broj dva, iako pokuša ne može ništa. Jedan je jedini plakat, temeljem odluke Odbora za obilježavanje Dana sjećanja u Vukovaru, kaže Penava.

Sve ugovore, bilo da se radi o glazbenom izvođaču, pa sve do prijave skupa policiji, potpisuje gradonačelnik, kaže Penava.               

- Ja sam odgovoran za sve što se dogodi u koloni. Vi imate nažalost premijera koji nađe zavaravati javnost pričama o nekim drugim plakatim i organizacijama. Govori kako se nešto ne može. Sve ove dane smo slušali kako nešto ne može. Ja sam u miru, čekao sam vidjeti kako to ne može. Sad ćemo vam pokazati, kao i svake godine da ta kolona pripada Vukovaru, kaže Penava.

Pozvao je Penava 18. studenog premijera i predsjednika, kao i sve građane na dolazak u kolonu kako bi dostojanstveno odali počast svim poginulim Vukovarcima. Građani kažu kako također žele jedinstvo za Dan sjećanja. HOS na čelu kolone im ne smeta, ali smatraju kako nekima u državi ipak predstavlja trn u oku.

- Mislim da smeta. Nisu baš ravnodušni prema tome, premda je to bila legalna postrojba s ratnim putem. Trebalo bi ih ostaviti na miru, tretirati kao i druge postrojbe. Tko dolazi "ustašovati", to je druga stvar. Ali, ovo su normalni ljudi koji su dali svoje živote, da ih maltretiraju, to nije u redu.

Politika je to. Jedni su za, drugi protiv. Ako netko komentira HOS, i krene iz pozicije Drugog svjetskog rata, onda je problem, ali ako gleda Vukovar, onda nema problema. A, komentira iz te pozicije zato što mu odgovara.

Program obilježavanja započinje u petak, 10. studenog, a sastoji se od tradicionalnih manifestacija i događaja kulturnog i edukativnog karaktera, kao i stručnih znanstvenih skupova. Središnji komemorativni program započinje 17. studenog u 19:00 sati u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro“. 25. kolona sjećanja, pod sloganom „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu“ započinje 18. studenog u 10:00 sati u krugu bolnice.