STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
19°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Glazba

FESTIVAL "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”: U Vukovaru od 5. do 7. svibnja nastupaju Gibonni, Klapa Šufit i Giuliano

U sklopu ovogodišnjeg 5. po redu Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” koji će se održati od 5. do 7. svibnja u Vukovaru, pripremaju se i tri velika, besplatna koncertna spektakla – prve festivalske večeri, 5. svibnja, svoj će koncert održati Gibonni, s početkom u 21h, dok će druga večer 6. svibnja biti rezervirana za koncert Klape Šufit, također u 21h, dok posljednjeg festivalskog dana, 7. svibnja u 20,00 h nastupa Giuliano.

U Vukovaru od 5. do 7. svibnja nastupaju Gibonni, Klapa Šufit i Giuliano
Gibonni FOTO: Dunja Dopsaj

Sva tri koncerta održat će se na središnjoj bini, na Trgu Republike Hrvatske, a organizatori festivala iz Turističke zajednice grada Vukovara i agencije Organizatori bez granica očekuju da će koncertne večeri privući brojnu publiku iz cijele Slavonije, ali i drugih krajeva Hrvatske.

Nakon dvije rasprodane Arene Zagreb i veličanstvenih koncerata kojima je proslavio 35. godina karijere u samom vrhu hrvatskog glazbenog stvaralaštva, Gibonni  u petak, 5. svibnja, na sam dan otvorenja festivala Vukovarkama i Vukovarcima daruje svoj veliki besplatni koncert a Gibonni je ove godine i počasni ambasador ovog jedinstvenog festivala koji promiče sve najbolje od hrvatske kulturne baštine i tradicije i na jednom mjestu, u Vukovaru, ujedinjuje cijelu Hrvatsku u malom.

Od starih hitova „Činim pravu stvar“, „Mirakul“, „Libar“, „Tempera“, „Oprosti“, „Hodaj“, „Judi, zviri i beštimje“, pa sve do pjesama „Sreća“, „Kiša (Z'naab)“, „Onako, od oka“, „Lažu fotografije“ i mnogih drugih  aktualnih hitova kojima je svoje fanove obradovao tijekom posljednjih nekoliko godina, Gibo će publiku povesti na glazbeno putovanje kroz plodonosnih 35 godina svoje karijere.

„Meni je velika čast da su me se domaćini iz Vukovara sjetili i ove godine pozvali na 5. po redu festival koji predstavlja sve što je naj u Hrvatskoj. Do sada sam u životu tri puta nastupao u Vukovaru, a mislim da će predstojeći koncert svakako biti najbolji. Volio bih vas sve vidjeti u Vukovaru i stvarno mi je veliko zadovoljstvo i čast da smo opet u Vukovaru“, istaknuo je ususret koncertu u Vukovaru jedan od naših najcjenjenijih i najnagrađivanijih kantautora i vlasnik čak 38 Porina.

Dan nakon Gibe, u subotu, 6. svibnja, svoj će veliki obljetnički koncert održati i poznata splitska klapa - Klapa Šufit,  koja ove godine slavi 30 godina od osnutka.

Karijera vrhunskih vokalista ove popularne klape započela je prije punih 30 godina na šufitu (tavanu) splitske Gimnazije, kada se skupina gimnazijalaca okupila iz ljubavi prema klapskoj pismi. Prve zapaženije nastupe imali su na Omiškom festivalu. Tri godine zaredom bili su pobjednici Omiškog festivala i svrstali se u sam vrh klapskog pjevanja. Dobitnici su mnogih nagrada, od Porina do nagrade za izuzetan doprinos dalmatinskom klapskom pjevanju. Ova klapa u sastavu devet stalnih članova još od 2003. godine pod umjetničkom palicom Jasminka Šetka postigla je ogroman uspjeh u samostalnim nastupima, nižući koncerte za koncertima u Hrvatskoj ali i Njemačkoj, Italiji, BiH , Francuskoj…

Svoj su 30. rođendan početkom veljače svečano proslavili velikim, rasprodanim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, a svoju slavljeničku turneju sada nastavljaju i u Vukovaru, gdje će publika imati priliku guštati u pravoj dalmatinskoj pismi, uz velike hitove Klape Šufit -  „Ne Diraj moju ljubav“, „Proplakat će srce“, „Samo jedan Pogled“, „Oprosti dušo“, „Zavezan“ i mnogih drugih hitova.

Inače, vlasnici velikog hita „Ne diraj moju jubav“ nedavno su se pohvalili činjenicom da je ova pjesma s godinama već postala pravi dalmatinski evergreen i da na YT kanalu broji preko 33 milijuna pregleda!

Posljednji festivalski dan, nedjelja, 7. svibnja rezerviran je za koncert Giuliana i njegovog pratećeg benda Diktatori.

Ovog popularnog Splićanina publika možda ponajviše pamti po hitovima „Tama“, “Sjaj u očima, otkriva te”, “Srna i vuk”, te duetima s Marijanom Banom, pjesmom “Jugo” za koju su dobili nagradu Porin, te duetom s Vesnom Pisarović “Bježi od mene”. No on već godinama glasi kao prvorazredni showman, pa će na njegov koncert zasigurno potegnuti publika najrazličitijih generacija.

Kako ne može pobjeći od svojih rokerskih korijena, jer je na početku karijere pjevao u nekoliko splitskih rock bendova, 2021. je uz svoju solo karijeru prihvatio poziv da se kao pjevač pridruži  kultnom bendu Osmi putnik i s njima je snimio kompilaciju najvećih hitova osmog putnika - album  “Rock’n’roll se kući vratio”, a s tog je albuma posebno zapaženo prošao singl „Tama“ s Doris Dragović.

Mnogi ga znaju i po sudjelovanju u brojnim televizijskim emisijama od kojih javnost možda najviše pamti njegov angažman u HRT-ovom zabavnom showu “Zvijezde pjevaju”. Giuliano inače svake srijede vodi svoju emisiju na Radiju Dalmacija  - „Večernji show s Giulianom“ - ćakula, zezancija, glazba...u kojem zajedno s gostima i pjeva uživo i tako uvijek iznova potvrđuje da je zabavljač bez premca.

Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” prvi put je u Vukovaru održan 2018. godine u Europskoj godini kulturne baštine, a njegova je jedinstvenost u tome što se radi o prvom hrvatskom festivalu na kojem se predstavila zaštićena hrvatska nematerijalna kulturna baština koja se nalazi na nacionalnoj i UNESCO-voj listi, uz najatraktivnije turističke manifestacije, atrakcije i destinacije iz cijele Hrvatske.

Festival je u međuvremenu i međunarodno priznat – dobitnik je  EFFE Label, europske oznake kvalitete za iznimne kulturno-umjetničke festivale, a dobitnik je i turističke nagrade Simply the Best.

Uz ove vrhunske večernje koncerte, tijekom tri festivalska dana posjetitelji će, šetnjom po Vukovaru, imati  mogućnost upoznati se s manifestacijama koje se tijekom godine održavaju u različitim dijelovima Hrvatske, kušati autohtona hrvatska jela i uživati u ponudi najboljih hrvatskih vina. Osim toga posjetitelji će uživati u, kreativnim radionicama, izložbama i nastupima uličnih performera, klapa, tamburaša i KUD-ova i plesnih skupina.

Detalje programa cjelokupnog festivala potražite na službenoj web stranici:

https://svizajedno.eu/